Taloushallinnon ammattilaisen osaaminen : osaamiskartoitus tilitoimistossa x - Kivikunnas, Laura (2024)
Digitalisaation voimakkaan kasvun ja toimintaympäristön muutosten seurauksena taloushallinnon ala on ollut pitkään murroksessa. Tämä on aiheuttanut uudenlaisia vaatimuksia alalla työskentelevien osaamiseen, jotta ne vastaisivat työelämän tarpeita mahdollisimman hyvin. Taloushallinnon alalla työnkuvat ovat monipuolistuneet ja esimerkiksi kirjanpitäjien työ on laajentunut perinteisistä kirjaustehtävistä yhä enemmän konsultoivaan suuntaan. Tässä tutkimuksessa tutkittiin taloushallinnon asiantuntijoiden osaamista eräässä suomalaisessa tilitoimistossa. Osaamista tutkittiin substanssi- ja IT-osaamisen sekä sosiaalisten ja yleisten työelämätaitojen näkökulmista. Tarkoituksena oli kartoittaa osaamisen tasoa ja löytää kehityskohteita osaamisen suhteen, jolloin tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää yrityksessä henkilöstön koulutusten suunnittelussa. Tutkimuksen teoriaosuus muodostui oppimisesta, osaamisesta, asiantuntijuudesta, taloushallinnon ammattilaiselta vaaditusta työelämän osaamisesta sekä osaamisen kehittämisestä ja johtamisesta. Tutkimus toteutettiin tapaustutkimuksena, jonka tutkimusaineistona käytettiin anonyymilla verkkokyselylomakkeella kerättyä määrällistä aineistoa. Kyseessä oli kokonaistutkimus ja kyselylomake lähetettiin 378 tutkimuksen kohdeyrityksessä työskentelevälle taloushallinnon asiantuntijalle. Kyselyn vastausprosentti oli 34. Aineiston analysoimiseen käytettiin ristiintaulukointia, Spearmanin järjestyskorrelaatiokerrointa, yksisuuntaista varianssianalyysiä sekä Kruskal-Wallisin testiä. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että taloushallinnon asiantuntijoiden osaaminen on kohdeyrityksessä hyvällä ja paikoin jopa erittäin hyvällä tasolla. Alan työkokemuksen määrällä löydettiin yhteyksiä ammatillisen osaamisen tasoon, sillä pidempään alalla työskennelleiden osaamisen havaittiin olevan pääosin korkeammalla tasolla. Myös iällä ja suoritetulla tutkinnolla havaittiin yhteyksiä osaamiseen. Tuloksista nousi esille kehittämiskohteita osaamiselle, ja ne painottuivat tiettyihin substanssiosaamisen osa-alueisiin sekä muun muassa muutoksiin sopeutumiseen ja automaation laaja-alaiseen hyödyntämiseen. Tutkimustulosten perusteella voidaan kokonaisuudessaan todeta kohdeyrityksen taloushallinnon asiantuntijoiden osaamisen vastaavan työelämän tarpeita.