Tilintarkastusriski asunto-osakeyhtiöissä - Kuhanen, Maija; Koukkula, Iida (2024)
Asunto-osakeyhtiö on osakeyhtiön erityismuoto, jonka tilintarkastuksen erityispiirteet muodostuvat muun muassa lainsäädännön, omistuspohjan sekä hallinnon tarkastuksen eroista muihin yhtiömuotoihin. Tilinpäätöksen tietojen varmentamiseksi asunto-osakeyhtiöissä suoritetaan toiminnantarkastus tai lakisääteinen tilintarkastus. Lainsäädäntö ja tilintarkastusriski ohjaavat tilintarkastusprosessia, jossa tilintarkastusriskin hallinta on keskeinen osa tilintarkastajan työtä. Muuttuvassa toimintaympäristössä, esimerkiksi lainanhoitokulujen kasvun myötä, toiminnan ja tilintarkastuksen riskit voivat muuttua, jolloin tilintarkastukselta voidaan vaatia valveutuneempaa arviointikykyä ja riskitietoisempaa tarkastusnäkökulmaa. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli tarkastella tilintarkastajien näkemyksiä tilintarkastusriskistä asunto osakeyhtiöissä. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisin menetelmin ja empiirinen osa on toteutettu teemahaastatteluin. Aineisto koostui kahdeksan suomalaisen asunto-osakeyhtiöitä tarkastavan tilintarkastajan haastatteluista. Aineiston analysointi suoritettiin sisällönanalyysinä. Tutkimuksen teoreettisessa viitekehyksessä on esitelty asunto osakeyhtiön toimintamallia alan kirjallisuuden ja normiston avulla, sekä hallinnon tarkastusta tilintarkastuksen odotuskuilua ja agenttiteoriaa hyödyntäen. Toinen teoreettinen kokonaisuus rakentui tilintarkastuksen riskimallille ja tilintarkastusprosessin riskienhallinnalle. Tutkimusten tulosten mukaan tilintarkastuksen riskimallia ei käytetty tilintarkastusriskin arvioinnissa asunto-osakeyhtiöissä. Mallin osatekijöiden piirteet näkyivät siitä huolimatta tilintarkastajien tarkastustyössä. Asunto-osakeyhtiöiden tilintarkastajien mukaan, asunto osakeyhtiöissä on olennaista huomioida yhtiömuodon erityispiirteet ja soveltaa riskien arviointia niihin. Riskien hallitsemisessa tulisi huomioida osakkeenomistajien yhdenvertaisuuden toteutuminen ja isännöitsijän tason arvioiminen. Tämä havainto tukee aikaisempia asunto osakeyhtiöiden tutkimuksia ja tarkentaa, miten olennainen riski käsitetään asunto-osakeyhtiöiden tilintarkastuksessa. Tilintarkastajien mukaan asunto-osakeyhtiöiden maksukykyyn ja toiminnan jatkuvuuden arviointiin tulee kiinnittää jatkossa kuitenkin entistä tarkempaa huomiota.