”Ajattelematon suunnitelma, joka on voinut kypsyä vain naisen vaatimattomissa aivoissa.” : naiskuvan muutos muumianimaatiosarjoissa - Virtanen, Emmi (2023)
Tutkimukseni on teoriaohjaava sisällönanalyysi muumianimaatiosarjojen Muumilaakson tarinoita (1990–1992) ja Muumilaakso (2019–2022) naiskuvasta ja animaatiosarjojen välillä tapahtuvasta naiskuvan muutoksesta. Tavoitteena on selvittää, millaisia naisrepresentaatioita merkityksineen sarjoissa ilmenee, missä määrin sarjojen naiskuvassa on paikannettavissa tyypillisiä naisstereotypioita ja -myyttejä ja missä määrin aineiston representaatiot niitä mahdollisesti haastavat. Tulokset esitän tekemällä vertailevia huomioita sarjojen välillä ja kytkemällä havaintoja laajempaan yhteiskunnalliseen kehykseen.