"Etsi kirppareilta nyt näitä!" : kestävän kulutuksen arvot Trendi-lehden muotituotenostoissa - Laine, Julia (2023)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan kestävän kulutuksen arvoja Trendi-lehden muotituotenostoissa. Tarkastelussa huomioidaan tuotenostoihin valitut muotimerkit ja tuotenostojen tekoprosessien tekijät, jotka vaikuttavat tuotteiden valintoihin. Aineisto koostuu kahdesta osasta. Tarkastelen muotituotenostoihin valittujen vaatemerkkien muutoksia kahdentoista Trendi-lehden tuotenostoja analysoimalla. Lehtien tuotenostojen analyysimenetelmänä käytän sisällön erittelyä. Tuotenostojen tekoprosesseja ja niiden muutoksia selvitän kahdella puolistrukturoidulla teemahaastattelulla. Analysoin haastatteluaineiston teemoittelemalla. Tutkielmani mukaan pikamuodin osuus kaikista Trendi-lehden tuotenostoista on vähentynyt. Suurimmillaan pikamuodin osuus tuotenostoista oli vuonna 2013. Jaottelin Trendi-lehden muotituotenostojen tekemiseen vaikuttavat tekijät viiteen pääteemaan, joita ovat toimituksen ja konsernin ohjeet ja arvot, kohderyhmä, journalistin ammattietiikka, ekonomiset syyt ja tuotteiden ominaisuudet. Muutoksia tuotenostojen tekoprosesseissa ja esitystavoissa oli tapahtunut Trendi-lehden muotisuhteessa, tuotteiden saavutettavuudessa, kestävyysajattelussa ja kestävän elämäntavan trendikkyydessä. Trendi-lehdessä on analyysini mukaan siirrytty kestävämpiin tapoihin. Tutkielmani tarjoaa konkreettisen esimerkin muotijournalismin kestävyyden kehityksestä. Tutkielmani kannustaa kestävän lifestyle- ja muotijournalismin tuottamiseen ja sen tutkimukseen.