Kuuntelen – Puhun – Luen – menetelmästä digitaalinen oppimiskokonaisuus ViLLE-oppimisympäristöön asiantuntijoiden yhteistyönä - Kovanen, Ari (2024)
Tutkimuksen tarkoituksena oli tuottaa asiantuntijaryhmän yhteistyönä erityisopetuksen tarpeisiin digitaalinen oppimiskokonaisuus Kuuntelen – Puhun – Luen menetelmästä (KPL) hyödyntäen Turun yliopiston kehittämää ViLLE-oppimisjärjestelmää. KPL on kokosanamenetelmä, jota käytetään lukemaan oppimisen tukena esimerkiksi erityisopetuksessa. KPL-menetelmästä ei ole yleisesti saatavilla olevaa digitaalista oppimateriaalia tai oppimiskokonaisuutta, joten tässä tutkimuksessa pyrittiin vastaamaan tähän puutteeseen ViLLE-oppimisympäristöä hyödyntäen. ViLLE on digitaalinen oppimisympäristö, joka on Suomessa koulujen yleisessä käytössä. ViLLEen on mahdollista tehdä omia kursseja ja tehtäviä hyödyntäen ViLLEn tehtäväeditorissa olevia erilaisia tehtävätyyppejä. Tutkimus tehtiin Opetushallituksen alaisuudessa toimivassa koulussa, johon osallistui koulun henkilökunnasta muodostettu nelihenkinen asiantuntijaryhmä. Ryhmään kuului kolme erityisluokanopettajaa sekä yksi kommunikaatio-ohjaaja, joilla oli erityisosaamista KPL-menetelmästä tai koulutusteknologian hyödyntämisestä opetuksessa. Asiantuntijaryhmän tehtävänä oli suunnitella ja tuottaa KPL-menetelmään pohjautuva digitaalinen oppimiskokonaisuus ViLLEen. Tutkimuksen metodina oli osallistava suunnittelu, jossa palvelun/tuotteen käyttäjät otetaan mukaan suunnitteluprosessiin. Tällöin mahdollistui opettajien osallistaminen heidän käyttöönsä tarkoitetun digitaalisten välineiden kehittämiseen. Tutkimuksen lopputuloksena rakentui digitaalinen oppimiskokonaisuus ViLLE-oppimisympäristöön, jossa hyödynnetään KPL-menetelmän periaatteita ja sisältöjä. Kokonaisuudessa on yhteensä 1060 tehtävää, jotka on jaettu 60:lle eri kierrokselle. Lopputulokseen päästiin asiantuntijaryhmän yhteistyön tuloksena. Yhteistyötä tehtiin lukuvuoden 2022-2023 aikana osallistumalla yhteisiin kokouksiin, toteuttamalla kokousten aikana tehtyjä päätöksiä ja testaamalla oppimiskokonaisuuteen tuotettuja tehtäviä oppitunneilla oppilaiden kanssa.