ISA 701 -standardin mukaisten tilintarkastuksen kannalta keskeisten seikkojen lukumäärään vaikuttavat tekijät Helsingin pörssissä listatuissa yhtiöissä - Oikarinen, Liina (2024)
Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena oli tutkia, mitkä asiat vaikuttavat Helsingin pörssin päälistalla listattujen yritysten tilintarkastuskertomuksessa raportoituihin tilintarkastuksen kannalta keskeisten seikkojen lukumääriin. Tilintarkastuksen kannalta keskeisten seikkojen raportoiminen tuli pakolliseksi sellaisten PIE-yhteisöjen (public interest entity) tilintarkastuksille, joiden kirjanpidon tilikausi on päättynyt 15.12.2016 tai sen jälkeen. Tutkielman aineisto koostui yhteensä 121 tilintarkastuskertomuksesta ja tilinpäätöksestä vuodelta 2022. Tilintarkastuksen kannalta keskeiset seikat jaettiin kirjanpitosidonnaisiin (ALKAM) ja yrityskohtaisiin (ELKAM) keskeisiin seikkoihin, joiden lukumäärien vaihtelua tarkkailtiin erilaisten muuttujien avulla. Tilintarkastuksen kannalta keskeisten seikkojen lukumääristä on tehty jonkin verran tutkimuksia, mutta jako kirjanpitosidonnaisiin ja yrityskohtaisiin keskeisiin seikkoihin on vielä melko harvinaista. Regressioanalyysin avulla tutkielmassa selvisi, että tilintarkastuksen kannalta keskeisten seikkojen (KAM) lukumääriin vaikuttivat vuonna 2022 positiivisesti erityisesti tilintarkastuspalkkiot ja aineelliset hyödykkeet. Muuttujien vaikutukset kirjanpitosidonnaisten keskeisten seikkojen (ALKAM) lukumääriin eivät olleet tilastollisesti merkitseviä. Yrityskohtaisten keskeisten seikkojen (ELKAM) osalta kuitenkin havaittiin, että liikearvon kasvaessa raportoitujen yrityskohtaisten keskeisten seikkojen määrä vähenee. Lisäksi havaittiin, että tappiollisille yrityksille raportoidaan enemmän yrityskohtaisia keskeisiä seikkoja kuin voitollisille yrityksille. Tulokset ovat vain joissakin määrin linjassa aikaisempien tutkimusten kanssa, koska selkeitä yhteneväisiä tutkimustuloksia aiheesta ei ole.