SWOT-viitekehys kyberturvallisuuden strategisen tilannekuvan muodostamisessa - Korhonen, Teemu (2024)
Tässä tutkimuksessa tarkastellaan kyberturvallisuuden strategisen tilannekuvan muodostamista SWOT-viitekehyksen pohjalta. Tutkielmassa on tarkoituksena selvittää SWOT:n soveltuvuutta osana kyberturvallisuuden strategisen tilannekuvan muodostamista organisaatiokontekstissa. Kyberturvallisuuden strategista tilannekuvaa ei ole juurikaan tutkittu ja kyberturvallisuuden huomioiminen strategisesti on vielä vähäistä, vaikkakin kiinnostus ottaa se huomioon on kasvussa, joten tutkimuksen aihe on tärkeä. Tutkimuksen teoreettinen tausta koostuu SWOT-analyysin, tilannekuvan ja -ymmärryksen, kybertoimintaympäristön erikoispiirteiden kuten raportoinnin, kyberuhkien ja strategisen tilannekuvan muodostamisen tarkastelusta ja määrittelystä. Tutkimuksen teoriaosuudessa taustoitetaan varsinaista tutki-musta, annetaan lukijalle riittävät perustiedot tutkimusaiheesta sekä avataan tutkimuksessa käytettävää termistöä. Tutkimusmenetelmänä tässä tutkimuksessa on hyödynnetty design science researchia eli suunnittelututkimusta. Aineistona on käytetty julkisesti saatavissa olevien kyber- ja tietoturvaan erikoistuneiden yritysten tuottamia uhkatieto- ja kyberturvallisuusraportteja. Raporttien sisältö analysoitiin SWOT:lla ja tehtyjen havaintojen pohjalta koostettiin organisaatiotason kyberturvallisuuden strateginen tilannekuva. Analyysi ja muodostetun tilannekuvan tulokset todistivat, että SWOT-viitekehystä voi käyttää osana strategisen tilannekuvan muodostamista, mutta se ei sellaisenaan ole optimaalisin viitekehys näin spesifin aiheen analysointiin. Havaintojen teemoittelu esim. mahdollisuuksien osalta oli hankalaa tämän viitekehyksen pohjalta. Johtopäätöksenä syntyi muokattu SWCT-viitekehys, jossa mahdollisuudet on korvattu vastatoimilla (countermeasures) ja uhat tarkennettu koskemaan kyberuhkia. SWCT-viitekehyksen lisäksi syntyi organisaatioille yleiseen hyöty-käyttöön tarkoitettu strategisen tilannekuvan mallipohja. Näillä kehitysehdotuksilla voidaan paremmin vastata tarkasteltavan tilanteen havaitsemiseen, ymmärtämiseen ja vaikutuksien arviointiin organisaation tulevaisuuteen nähden.