Fyysisen aktiivisuuden yhteys lasten ja nuorten koettuun terveyteen - Lumme, Iida (2024)
Viime vuosien tutkimuksissa on noussut esiin lasten ja nuorten fyysisen aktiivisuuden väheneminen ja koetun terveyden huonontuminen. Koettu terveys on yksilön subjektiivinen kokemus omasta terveydentilastaan, mikä ei ole aina linjassa terveydenhuollon objektiivisten mittareiden kanssa. Tutkielman tarkoituksena oli kartoittaa, millainen yhteys fyysisellä aktiivisuuden on koettuun terveyteen 7–19-vuotiailla lapsilla ja nuorilla. Lisäksi tutkielmassa selvitettiin, millaisella fyysisellä aktiivisuudella on vahvin yhteys hyväksi koettuun terveyteen. Tutkielma toteutettiin systemaattisena kirjallisuuskatsauksena, jonka kirjallisuushaku tehtiin Psycinfoon ja Medlineen 3.10.2023. Määritettyjen sisäänotto- ja poissulkukriteerien perusteella tähän kirjallisuuskatsaukseen valikoitui 12 tutkimusta, joista kymmenen oli poikittaistutkimuksia ja kaksi pitkittäistutkimuksia. Valikoituneille tutkimuksille tehdyn laadunarvioinnin perusteella tutkimukset olivat pääsääntöisesti hyvä laatuisia. Katsaukseen valikoituneiden tutkimusten perusteella fyysisellä aktiivisuudella on yhteys koettuun terveyteen lapsilla ja nuorilla. Suurempi määrä ja kesto fyysistä aktiivisuutta olivat yhteydessä paremmaksi koettuun terveyteen. Tutkimusten mukaan fyysisen aktiivisuuden yhteys koettuun terveyteen oli vahvempi pojilla verrattuna tyttöihin. Osallistuminen urheiluseurojen toimintaan tai ohjattuun liikuntaan oli yhteydessä paremmaksi koettuun terveyteen, vaikkakin vapaa-ajan muu fyysinen aktiivisuus oli merkittävämmässä asemassa. Pitkittäistutkimusten perusteella aiemmalla suurella fyysisen aktiivisuuden määrällä on positiivinen yhteys myös myöhemmin koettuun terveyteen. Lisäksi pitkittäistutkimuksissa fyysisen aktiivisuuden määrän kasvattamisella voitiin parantaa kokemusta omasta terveydestä. Tämän systemaattisen kirjallisuuskatsauksen tulokset ovat linjassa kyseisestä aiheesta aiemmin julkaistujen katsauksien tulosten kanssa. Tulevaisuudessa aiheesta olisi tarpeellista tehdä enemmän satunnaistettuja kontrolloituja tutkimuksia. Lisäksi olisi tärkeää kartoittaa fyysisen aktiivisuuden yhteyttä koettuun terveyteen epävakaissa oloissa elävillä lapsilla sekä nuoremmilla lapsilla.