Grounded Theory -tutkimus luottamuksen intuitioon vaikuttavista tekijöistä : intuitiotyyppi, ajattelu, oppiminen, päätöksenteko, vinoumat, harhat ja rajoitteet - Ollila, Tapio (2024)
Tutkimuksen tarkoituksena on tutkia viittä luottamuksen intuitioon vaikuttavaa tekijää eli teemaa. Teemoina toimivat intuitiotyyppi, ajattelu, oppiminen, päätöksenteko sekä vinoumat, harhat ja rajoitteet. Analyysimenetelmänä on ankkuroitu teoria (Grounded Theory). Tutkielman kirjoittaja keräsi viisi tietoaineistoa, yhden kutakin teemaa kohden. Tutkimuksen edetessä tietoaineistojen analyyseistä nousi esiin temaattisia luokkia, niiden ominaisuuksia ja sisäisiä yhteyksiä, jotka esitettiin viidessä käsitemallissa, yksi malli kutakin teemaa kohti. Mallit yhdistettiin ja esiin nousi teoreettinen viitekehys. Tutkimuksen aikana esiin nousseiden luottamuksen intuitioon vaikuttavien teemojen keskinäisten yhteyksien takia viitekehystä laajennettiin kuitenkin myös käsittämään näiden yhteyksien analyysi. Kaikista analyyseistä nousi esiin yhteensä 36 temaattista luokkaa, 47 luokkien välistä yhteyttä, 41 teemojen keskinäistä yhteyttä ja 379 ominaisuutta. Yhteyksille määritettiin yhteensä 88 yhteyksien korkeamman tason abstraktia väittämää. Väittämät tulkittiin yhteiskuntatieteiden, erityisesti tiedon sosiologian, sosiaalisen pääoman, luottamuksen sekä filosofian teorioiden avulla. Tulkinnat osoittivat teorioiden tukevan 61 väittämää 88 väittämästä. Väittämistä ja niitä tukevista teorioista laadittiin omat loppupäätelmät. Lopuksi temaattiset luokat, luokkien ominaisuuksien lukumäärä ja luokkien väliset yhteydet ja teemojen keskinäiset yhteydet piirrettiin laajennettuun teoreettiseen viitekehykseen, joka on uusi teoria. Uusi teoria on ainutlaatuinen löydös sosiologiassa ja yhteiskuntatieteissä ja tutkimus todisti tieteellisesti, että yhteiskuntatieteillä, sosiologialla, luottamuksella ja filosofialla, on yhteys luottamuksen intuitioon vaikuttaviin tekijöihin. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että sosiologian kannalta intuitio edustaa kulttuurin sisäisen toiminnan kyseenalaistamattomuutta ja sitä, miten palautteen kautta ihmiset muokkaavat omaa ajatteluaan yhteiskunnan normeja mukaileviksi. Intuitio kertoo ihmisten olevan kokemuksen ja hiljaisen tiedon, intuition, ohjaamia, mikä mukailee sosiologisia käsityksiä ihmisyyden luonteesta. Ihmiset eivät tee vain rationaalisia päätöksiä, vaan käyttävät myös intuitiotaan avuksi. Tutkimus vahvistaa sekä luottamuksen intuitioon vaikuttavien tekijöiden että yhteiskuntatieteiden teorioiden luotettavuuden niiden tutkimisessa.