Päihderiippuvuuteen johtaneet elämänkulut, päihderiippuvuudesta toipuminen ja laitospäihdekuntoutuksen yksilökohtaiset vaikutukset kuntoutujien kertomuksissa - Hytönen, Henriikka (2023)
Tutkimuksessa tarkastellaan päihderiippuvuuteen johtaneita elämänkulkuja, päihderiippuvuudesta toipumista ja laitospäihdekuntoutuksen yksilökohtaisia vaikutuksia kuntoutujien tulkitsemina. Tutkimuksen tieteenfilosofinen ja metodologinen perusta nojaa sosiaaliseen konstruktionismiin, narratiivisuuteen, inhimillisten vaikutusten tutkimiseen ja intersektionaalisuuteen. Teoreettis-käsitteellinen viitekehys ohjaa katsomaan päihderiippuvuutta, riippuvuuskäyttäytymiseen altistavaa elämänkulkua, päihderiippuvuuden hoitoa ja kuntoutusta, päihderiippuvuudesta toipumista sekä aihepiiriin kytkeytyvää aiempaa tutkimusta. Tutkimus on kvalitatiivinen. Aineistona on laitospäihdekuntoutukseen osallistuneiden täysi-ikäisten kuntoutujien yksilöhaastattelut (n=9). Tutkimuksen näyte koostuu lapsettomista naisista ja miehistä sekä äideistä ja isistä. Analyysimenetelminä käytetään narratiivista analyysiä ja intersektionaalisuutta.