Irtautuminen kulutuskeskeisyydestä köyhyystarinoissa - Aunesluoma, Pirjo (2024)
Tutkimuskysymyksenä tässä tutkielmassa on, miten köyhyystarinoissa ilmenee irtautuminen kulutuskeskeisyydestä kestävän hyvinvoinnin viitekehyksestä käsin tarkasteltuna. Tutkimuksen tuloksena irtautumisen ilmaisut voidaan jakaa makrotasoon, mesotasoon ja mikrotasoon. Makrotason ilmaisuissa kritisoidaan kulutuskulttuurimme luonnetta ja vallitsevaa talousliberaalia paradigmaa, mikä vaikuttaa yksilötason ajatteluun saakka. Mesotason ilmaisuissa tuodaan esille auttamisjärjestelmien merkitystä kulutuskulttuurista irtautumisen tukena. Mikrotasolla korostetaan omaa toimijuutta, näkökulman vaihtamisen taitoa, sekä oman talouden hallinnan taitoja, mitkä lisäävät koherenssin tunnetta ja autonomisuutta. Narratiivisella analyysilla olen tunnistanut kirjoittajien onnistuneista transformaatioprosesseista taistelevan, joustavan ja velkaantuneen selviytyjän tarinatyypit.