Luonnollisen menopaussin alkamisiän yhteys naisen elinikään - Seitsonen, Sirke (2023)
Tämän kandidaatintutkielman tarkoituksena on selvittää luonnollisen menopaussin alkamisiän yhteyttä naisen elinikään toteuttamalla systemaattinen kirjallisuuskatsaus. Vaikka menopaussi on merkittävä osa naisen elinkaarta, on ilmiötä tutkittu rajallisesti. Luonnollisen menopaussin alkamisiän tarkastelu eliniän näkökulmasta ei ole ollut yleinen tarkastelukulma aiemmissa tutkimuksissa. Tutkimukset ovat painottuneet luonnollisen menopaussin alkamisikään vaikuttaviin tekijöihin sekä menopaussioireisiin. Aikaisempi tutkimustieto luonnollisen menopaussin alkamisiän ja naisen eliniän välisestä yhteydestä on ollut ristiriitaista, minkä vuoksi tämä systemaattinen kirjallisuuskatsaus kokoaa yhteen aihetta käsittelevät tutkimukset, ja pyrkii muodostamaan yhtenäisen käsityksen ilmiöstä.