Liikuntainterventioiden vaikutus niskakivun ehkäisyyn ja hoitoon toimistotyöntekijöillä - Pohjalainen, Toni (2024)
Jälkiteollisessa yhteiskunnassa niskakipu on noussut yleiseksi työikäisten tuki- ja liikuntaelinsairaudeksi. Useiden arvioiden mukaan noin joka neljäs ihminen on kokenut niskakipua kuluneen kuukauden aikana. Niskakipua esiintyy eritoten toimistotyöntekijöillä ja useiden tutkimusten perusteella toimistyö altistaakin niskakivulle. Niskakipua on kuitenkin tutkittu vähän verrattuna muihin tuki- ja liikuntaelinsairauksiin, vaikka se tunnistetaankin yhteiskunnallisena ongelmana. Niskakivun ehkäisyssä ja hoidossa hyödynnetään usein liikuntaa, vaikka näyttö sen vaikutuksista ja vaikuttavuudesta on ristiriitaista. Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää liikuntainterventioiden vaikutusta niskakivun ehkäisyyn ja hoitoon toimistotyöntekijöillä. Lisäksi selvitetään kyseisten liikuntainterventioiden vaikutusta yksilön kokemaan elämänlaatuun. Tutkielma toteutettiin systemaattisena kirjallisuuskatsauksena, jonka kirjallisuushaku suoritettiin kolmeen tietokantaan (CINAHL, MEDLINE ja SportDiscus) lokakuussa 2023. Hakutuloksia saavutettiin yhteensä 126, joista seulonnan ja arvioinnin jälkeen kahdeksan tutkimusartikkelia hyväksyttiin osaksi tätä systemaattista kirjallisuuskatsausta. Sisälletyt tutkimukset olivat satunnaistettuja kontrolloituja tutkimuksia, jotka käsittelivät niskakivun ehkäisyä tai hoitoa toimistotyöntekijöillä. Liikuntainterventioita verrattiin joko ei hoitoon tai toiseen ei liikuntainterventioon. Tämän systemaattisen kirjallisuuskatsauksen perusteella liikuntainterventiot vaikuttavat positiivisesti niskakivun ehkäisyyn toimistotyöntekijöillä. Positiivinen vaikutus saavutettiin sekä niskaan kohdistuvilla spesifeillä harjoitteilla että vain yksilön fyysistä aktiivisuutta lisäämällä. Liikuntainterventioilla voidaan myös hoitaa niskakipua. Eritoten niskan alueen venyttely- kestävyys, voima- ja vastusharjoitteet alensivat niskakivun intensiteettiä ja paransivat yksilön toimintakykyä. Liikuntainterventioiden positiivinen vaikutus niskakivun hoitoon näyttäytyi kuitenkin vain yksilöillä, joilla esiintyi niskakipua tutkimusten alussa. Yksilöillä, joista tuli oireisia tutkimusten aikana, liikuntainterventiot eivät vaikuttaneet niskakivun hoitoon. Lisäksi liikuntainterventiot paransivat yksilön kokeman elämänlaadun fyysistä osa-aluetta. Tutkielman perusteella liikuntainterventioilla on mahdollista ehkäistä ja hoitaa niskakipua toimistotyöntekijöiden keskuudessa. Yhdistämällä liikuntaa ergonomianeuvonnan kanssa, voidaan saavuttaa parempia tuloksia, kuin pelkällä ergonomianeuvonnalla. Tutkielman perusteella liikuntainterventioiden sisällyttäminen osaksi työorganisaatioiden toimintakulttuuria ja kliinistä hoitotyötä voidaan nähdä hyödyllisenä. Lisää tutkimusta tarvitaan kuitenkin liikuntainterventioiden kustannusvaikuttavuudesta.