Työssä oppiminen ja työhyvinvointi terveydenhuollon henkilöstön kokemana - Penttinen, Essi (2024)
Tämän tutkimuksen tavoitteena oli tarkastella terveydenhuollon henkilöstön kokemuksia työssä oppimiseensa ja työhyvinvointiinsa vaikuttavista tekijöistä. Tutkimuksen aihe on tärkeä, sillä työssä oppimisen ja työhyvinvoinnin tarkastelut yhdessä lisäävät ymmärrystä kestävästä ja hyvinvoivasta työelämästä, joka mukautuu työelämän jatkuviin muutostarpeisiin. Hyvinvoiva työssä oppiminen kuvaa kestävän työn olosuhteita, jossa työntekijä oppii työn arjessa hyvinvointiaan kohtuuttomasti vaarantamatta ja toisaalta hyvinvointiaan luoden. Tutkimuskysymykset olivat: 1. Mitkä tekijät terveydenhuollon henkilöstön kokemana a) tukevat ja b) haastavat hyvinvoivaa työssä oppimista? Tutkimus on luonteeltaan laadullinen ja kiinnittyy fenomenologishermeneuttiseen tieteenfilosofiaan. Tutkimuksessa hyödynnettiin kuuden sairaanhoitajan ja kuuden lääkärin puolistrukturoitua teemahaastatteluaineistoa Lähijohtaminen kestävän oppimisen edistäjänä työelämässä -tutkimushankkeesta (joko). Aineisto analysoitiin temaattisella analyysillä. Tutkimuksen tuloksena muodostettiin neljä yläteemaa hyvinvoivaa työssä oppimista tukevista ja haastavista tekijöistä kuvaamalla työn merkityksiä ja tunteita, ammatillisen osaamisen kehittymistä, työkulttuuria ja sosiaalista tukea sekä työn organisointia ja käytäntöjä. Tämän tutkimuksen tulokset lisäävät ymmärrystä terveydenhuollon työoloista työssä oppimisen ja työhyvinvoinnin näkökulmista. Työssä oppimisen ja työhyvinvoinnin ilmiöiden ja niiden välisten yhteyksien laajempi ymmärrys auttaa luomaan kestävämpää, oppimisvaatimuksiin vastaavaa ja hyvinvoivempaa työelämää. Tutkimustulokset ovat linjassa aiemman tutkimuksen kanssa, ja nähtävissä on, että työssä oppimisen ja työhyvinvoinnin mahdollistajat ja haastajat ovat yhtäläisiä, ja työssä oppiminen ja työhyvinvointi toisiinsa linkittyneitä työn arjessa.