Riskienhallinta strategisissa investointipäätösprosesseissa suomalaisissa teknologiayrityksissä - Koivisto, Katariina (2024)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan suurten suomalaisten teknologiayritysten strategisten investointipäätösprosessien riskienhallintaa. Tutkielma keskittyy erityisesti investointien arviointivaiheeseen. Tarkoituksena on selvittää, minkälaisia riskienarviointimenetelmiä yritykset käyttävät ja minkälaisia riskejä ne kohtaavat. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Aineisto kerättiin haastatteluin kuudelta suomalaisessa teknologiayrityksessä työskentelevältä henkilöltä, jotka ovat osallistuneet yrityksen investointipäätösprojektiin. Suurin osa haastateltavista kuuluu yrityksen johtoryhmään. Haastattelut toteutettiin 2023 kevään ja loppukesän aikana. Tutkielman tulokset osoittavat yritysten harjoittavan hyvin systemaattisia ja pitkäjänteisiä riskienhallintamenetelmiä. Tutkimuksessa tunnistettiin yritysten pitävän riskienhallintaprosesseja merkittävänä osana yrityksen toimintaa ollen tärkeä osa sen toiminnan jatkuvuuden turvaamista. Yrityksillä on käytössä hyvin perinteisiä riskienarviointityökaluja, kuten erilaisia excel-pohjaisia malleja, riskikartta ja riskimatriisi. Haastatteluista ilmeni, että riskinarviointia pidetään merkittävänä osana investointipäätösprosessia ja sen onnistumista. Riskienarviointimenetelmien avulla päätöksenteko on huolellisempaa ja sitouttavampaa. Tuloksista nousi myös ilmi, että yritykset tunnistavat hyvin erilaisia riskikategorioita strategisten investointipäätösten suhteen. Riskit liittyvät tyypillisesti aikataulutukseen, asiakaskäyttäytymiseen, regulaatioon tai taloudelliseen tilanteeseen. Lisäksi tulokset osoittivat teknologia-alalle tyypillisiä riskejä, kuten teknologiset muutokset, tietoturva ja kilpailutilanne.