Psykososiaalinen seksuaalisuus & seksuaalisuuden moninaisuus kuudesluokkalaisten ajatuksissa - Hämäläinen, Elina; Koli, Lotta-Kaisa (2024)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää kuudesluokkalaisten ajatuksia koskien psykososiaalista seksuaalisuutta sekä seksuaalisuuden moninaisuuden tunnistamista. Tutkimukseen osallistui 22 kuudesluokkalaista ja aineisto kerättiin avoimilla kyselylomakkeilla syksyllä 2023. Tutkimus on kvalitatiivinen ja sitä analysoitiin käyttäen aineistolähtöistä ja teoriaohjaavaa sisällönanalyysiä. Tulokset osoittivat, että kuudesluokkalaisten ajattelivat psykososiaalista seksuaalisuutta sitä tukevien ja estävien tekijöiden kautta. Tukeviksi tekijöiksi aineiston pohjalta muodostui koettu itsemääräämisoikeus, läheisten merkitys, itsetunto, ympäristön merkitys ja mielekäs toiminta. Estävät tekijät puolestaan koostuivat itsetunnosta ja epävarmuudesta koskien seksuaalisuutta aiheena. Lisäksi tutkittavien kyky tunnistaa seksuaalisuuden moninaisuutta jakautui kolmeen: heteronormatiiviset ajattelumallit, tunnistaa osittain moninaisuutta, mutta osittain ajattelee heteronormatiivisesti sekä tunnistaa moninaisuuden. Tutkimuksemme aihe on tärkeä, sillä seksuaalisuutta on tutkittu vain vähän psykososiaalisesta näkökulmasta. Myös seksuaalisuuden moninaisuus on ajankohtainen ja pinnalla oleva aihe, johon tutkimuksemme pyrkii vastaamaan. Seksuaalisuus on muuttunut aiemmasta, sillä arvot, normit ja käsitykset ovat jatkuvassa murroksessa yhteiskunnassa. Seksuaalisuutta tarkastellaan usein siihen liitettyjen fyysisten tekijöiden kautta, vaikka psykososiaalinen ulottuvuus on merkittävä osa ihmisen hyvinvointia. Tutkimuksemme antaa siis tärkeää tietoa nivelvaiheessa olevien lasten ajatuksista koskien psykososiaalista seksuaalisuutta ja seksuaalisuuden moninaisuutta.