Selkäydinvammaisten henkilöiden toimintakyvyn, toimintarajoitteiden ja terveyden itsearviointi : kartoittava katsaus - Nuuttila, Eelis (2023)
Selkäydinvamma on lääketieteellisesti monimutkainen ja elämää mullistava tapahtuma, jolla on merkittäviä vaikutuksia vammautuneen itsensä koettuun terveyteen ja toimintakykyyn sekä myös laajemmin yhteiskunnallisesti kasvavien terveydenhuollon kustannusten takia. Kuntoutuksella pyritään maksimoimaan vammautuneen toiminnallisuutta sekä auttamaan häntä viettämään itselleen merkityksellistä elämää. Toimintakyvyn mittaus on oleellinen osa kuntoutusinterventioiden vaikuttavuuden arviointia ja toimintakyvyn itsearviointimittareiden on osoitettu olevan kustannustehokas sekä asiakaslähtöisyyttä korostava arviointimenetelmä. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää mitä itsearviointimittareita on käytetty arvioimaan toimintakykyä, toimintarajoitteita ja terveyttä selkäydinvammaisilla henkilöillä ja mitä ominaisuuksia mittarit arvioivat kansainvälinen toimintakyvyn, toimintarajoitteiden ja terveyden luokitus (ICF) -viitekehyksen mukaan. Lisäksi tutkittiin ICF-linkityksen perusteella valikoitujen mittareiden psykometrisiä ominaisuuksia.