Moniammatillinen työote vammaissosiaalityössä - Mälkki, Hanne (2024)
Kandidaatintutkielmassa tarkastellaan vammaisen henkilön, vammaissosiaalityöntekijän ja moniammatillisen tiimin välisen vuorovaikutuksen erityisiä piirteitä ja pohditaan, mitä moniammatillinen työote vammaissosiaalityössä on. Vammaisten henkilöiden on joskus vaikea saada tarvitsemiaan palveluita, joten tueksi tarvittaisiin vähintään vammaissosiaalityöntekijä, joka vastaa erityisen tuen tarpeen asiakkaista ja tekee tarvittaessa yhteistyötä moniammatillista työotetta hyödyntäen vammaisen henkilön ja hänen oman verkostonsa kanssa. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena. Lähdekirjallisuuteen on valittu vammaissosiaalityötä ja moniammatillisuutta käsitteleviä teoksia, kuten moniammatillisuudesta Kaarina Mönkkösen ja Kaarina Isoherrasen ajatuksia ja vammaissosiaalityöstä mm. Anu Aution ja Markku Niemelän tietämystä vammaissosiaalityöstä. Lähdeaineistoksi on valikoitunut kirjallisuuskatsauksen lopussa taulukoidut teokset, joista etsin asiakkaan omaa ääntä ja kokemusta asiantuntijatiedon vastapainoksi, ja otin mukaan myös Anna Metterin kertomuksia siitä, miten kohtuuttomissa tilanteissa ja niiden synnyssä ovat laajemmin keskiössä sairaus tai vammaisuus. Lähdeaineiston perusteella moniammatillinen työote vammaissosiaalityössä ei aina näy vammaisen henkilön elämässä. Vammaisuus on monimuotoista ja käsite pitää sisällään erilaisia väliinputoajaryhmiä, jotka saattavat vuorovaikutusongelmien tai muun syyn vuoksi olla haasteellisia kohdattavia vammais-sosiaalityöntekijälle, jonka asiakasmäärää ei ole määritelty laissa. Jos mietitään kuulluksi tulemista, vammaiset lapset ovat erityisessä vaarassa jäädä kokonaan kuulematta heitä koskevien asioiden suunnittelussa ja toteutuksessa. Kiire ja kiireen tuntu nousi myös esille lähdeaineistossa vuorovaikutusta häiritsevänä tekijänä. Dialogiseen vuorovaikutussuhteeseen ei aina päästy, vaikka hyviäkin kokemuksia oli. Moniammatillisuus saattoi olla vammaisen henkilön näkökulmasta sekä palvelujen saamista helpottava, että heikentävä työskentelymalli. Tutkielman tuloksista koottiin Auringonkukka-huoneentaulu.