Terapeuttisen musiikkiryhmän perustaminen ja ryhmätoiminnan kehittäminen Ukrainan pakolaisille - Kanerva, Mari (2023)
Tässä tutkimuksessa pyritään selvittämään mitkä tekijät vaikuttavat terapeuttisen musiikkiryhmän käynnistämiseen ja kehittämiseen ukrainalaisille pakolaisille Suomessa. Tarkoituksena oli kehittää säännöllisesti kokoontuva psykososiaalista tukea antava musiikkiterapian menetelmiin perustuva musiikkiryhmä pakolaisille. WHO:n ja Suomen Pakolaisavun mukaan pakolaisten mielenterveyden tukemisessa on puutteita. Pakolaisuus on jatkuvassa kasvussa ja Suomeen saapuu yhä enemmän ukrainalaisia pakolaisia. Pakolaiset ovat suuremmassa riskissä kohdata mielenterveyden haasteita kuin muu väestö. Tutkija pyrkii tässä laadullisessa toimintatutkimuksessa osallistuvan havainnoinnin kautta löytämään tekijöitä, jotka tukevat ryhmätoiminnan kehittämistä. Tutkija, työpari ja ulkopuolinen avainhenkilö reflektoivat toimintaa jokaisen tapaamisen jälkeen ja kehittävät toimintaa uudelleen suunnittelemalla toimintatutkimuksen periaatteiden mukaan spriraalinomaisesti ja syklisesti. Tutkija osallistuu itse toimintaan ja hän tuottaa myös tutkimusaineistoa. Musiikkiryhmän osallistujat eivät ole tutkimuksen kohteena. Tutkimusaineisto koostuu havainnoista, joita kerätään yhdeksän ryhmätapaamisen ajalta. Laadullisen sisällönanalyysin avulla aineisto luokitellaan ja siitä etsitään teemoja. Tuloksissa nousi esille toiminnan käytäntöön ja sen kehittämiseen liittyviä tekijöitä. Ryhmätapaamisten päivän vaihto vaikutti merkittävästi osallistujien määrään ja terapeuttien rooli toiminnan sopeuttamisessa ja mukauttamisessa nousi tärkeäksi. Toiminnan ja harjoitusten muuttaminen juuri ennen toimintaa tai sen aikana oli välttämätöntä. Sanattoman viestinnän merkitys yhteisen kielen puuttuessa oli suuri. Sanattomasti ohjatut harjoitukset tuottivat iloa ja onnistumisen kokemuksia. Musiikki raamitti toimintaa ja samana pysynyt musiikki toi pysyvyyttä ja tuttuuden tunnetta.