Hurudan betydelse har relationen mellan handledaren och den unga? : inom ramen för Min egen väg-rehabiliteringen för unga med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning - Nybjörk, Lina (2023)
Syftet för denna studie var att undersöka relationen mellan handledare och den unga som deltar i FPA-rehabiliteringen Min egen väg. Målsättningen var att ta reda på hurudan betydelse relationen har för rehabiliteringen. Min egen väg riktar sig till unga i ålder 16–29 år med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och har inletts den 1.4.2021, vilket betyder att det inte finns så mycket forskning om rehabiliteringen från tidigare. Det är viktigt både för FPA, serviceproducenterna och de unga som deltar i rehabiliteringen att tjänsten utvärderas från olika perspektiv. Teorier som ligger som grund för denna forskning var hur den professionella relationen belyses utgående från socialt arbete, socialpedagogik, lösningsfokuserat arbetssätt, terapeutiskt sätt samt psykosocialt arbete. Studien var kvalitativ till sin natur. Valet av metod föll på fokusgruppdiskussioner vilka har analyserats genom en kvalitativ innehållsanalys. Tre fokusgruppdiskussioner hölls vid tre separata tillfällen med tre socionomer, två ergoterapeuter och tre sjuksköterskor vid serviceproducenten Coronaria. Studiens resultat visar att handledarna inom Min egen väg-rehabiliteringen anser relationen vara ett av de bärande arbetsredskapen under rehabiliteringens gång. Relationen värdesattes som något positivt där den unga är i fokus. Ett resursförstärkande, klientcentrerat och lösningsfokuserat arbetssätt betonades. Av studien kan man dra slutsatsen att relationen är en av de viktigaste förutsättningarna för att rehabiliteringen skall bli god och rehabiliteringsmålsättningarna ändamålsenliga. Sammanfattningsvis kan det konstateras att det mest centrala var vikten av en jämlik, horisontell, interpersonell och dialogisk interaktionsrelation – rollen som den ungas "rinnalla kulkija", den som går vid sidan av den unga. Viktigt var även att ha positiv tid tillsammans, ett positivt förhållningssätt och en regelbundenhet i träffarna. Relationen ansågs vara en grundförutsättning för att kunna ställa upp rehabiliteringsmålsättningar och därmed även en förutsättning för att kunna stödja den unga att uppnå sina målsättningar. Min egen väg-handledare kan ha nytta av insikterna från denna avhandling som grund för framtida rehabiliteringsarbete.