Rekrytointiammattilaisten näkemyksiä strategiseksi kumppaniksi kasvamisesta - Mustonen, Salla-Maaria (2024)
Rekrytoinnin strateginen arvo ja inhimillisen pääoman vaikutus organisaatioiden kilpailuetuun tunnistetaan koko ajan mitä enemmissä määrin. Ollakseen strategista henkilöstöjohtamisen, pitäen sisällään rekrytoinnin, tulisi lisätä arvoa organisaatioille auttamalla niitä saavuttamaan liiketoiminnan tavoitteet ottaen huomioon myös organisaation ulkopuoliset tekijät, kuten sijoittajien tai asiakkaiden tarpeiden täyttämisen. HR-ammattilaiset toteuttavat monia eri rooleja samanaikaisesti, mutta strategisen kumppanin rooli on saanut kasvavaa huomiota viime vuosina ja usein tätä kohti HR-ammattilaiset haluavat mennä. Kumppanuuden voidaan nähdä tuovan oman panoksensa korkean suorituskyvyn organisaatioiden kehittämiseen, jota vauhdittaa myös teknologian ja HR-analytiikan asianmukainen hyödyntäminen. Tavoitteena oli selvittää, millaisena Suomen rekrytointimarkkinoilla toimivien ja monikansallisissa yrityksissä työskentelevien rekrytoinnin ammattilaisten työ näyttäytyy ja millaiseksi he kokevat suhteen rekrytoivien esihenkilöiden kanssa sekä mitkä asiat vaikuttavat rekrytointiammattilaisen roolin syventämiseen strategisen kumppanuuden tasolle. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena ja aineisto koostui kymmenen suurissa kansainvälisissä yrityksissä työskentelevien rekrytointiammattilaisten teemahaastatteluista. Tutkimustulosten perusteella rekrytointiammattilaisen rooli vaihtelee hallinnollisesta avusta kumppanimaiseen yhteistyöhön esihenkilöitä valmentaen. Lisäksi tutkimustulosten perusteella strateginen rekrytointikumppanuus ei ole vielä laajasti omaksuttua, mutta sitä kohti rekrytointiammattilaiset haluaisivat mennä. Tämän mahdollistamiseksi tarvitaan rekrytoijien liiketoiminta- ja markkinaosaamisen sekä pehmeiden taitojen kehittämistä, HR:n aktiivista roolia rekrytointistrategian viestinnässä ja koulutuksessa sekä palkkaavien esihenkilöiden ajallista panostusta sekä luottamusta rekrytoijien ammattitaitoon.