Ikääntyneiden kokema osallisuus omaan elämään ja oman näköinen arki - Vornanen, Sara (2023)
Tässä maisterintutkielmassa tarkastelen ikääntyneiden kokemuksia osallisuudesta omaan elämään ja oman näköisestä arjesta. Tutkielman tavoitteena on selvittää, millaista osallisuutta ikääntyneet kokevat, millainen oman näköinen arki heille on sekä mitkä tekijät tukevat tai rajoittavat osallisuuden ja oman näköisen arjen toteutumista. Tutkielmani teoreettinen viitekehys sijoittuu ikääntymisen, osallisuuden ja arjen tutkimukseen. Laajemmin tarkasteltuna tutkielma koskettaa hyvinvointivaltion hoiva- ja kestävyysvajetta sekä niiden korjaamiseksi tehtyjen politiikkaratkaisujen vaikutuksia yksittäisiin ikääntyneisiin. Tutkielman aineisto koostuu 86, 64—93-vuotiaan ikääntyneen haastattelusta. Haastattelut on kerätty vuosina 2019—2020 Ikäinstituutin Elämänote-hankkeessa.