Enterprise architecture management value creation mechanisms - Tiitinen, Sofia (2024)
Kokonaisarkkitehtuurin (KA) hallinnan väitetään luovan arvoa organisaatioille. Tämän arvon ymmärtäminen on tärkeää kokonaisarkkitehtuurityöhön liittyvien odotusten hallinnalle, investointianalyyseille ja kokonaisarkkitehtuurin tutkimukselle. Mahdollisen arvon lisäksi on hyödyllistä ymmärtää, ‘miten’ tämä arvo muodostuu. Tällaisella tutkimuksella on huomattavaa uutuusarvoa alalla. Kokonaisarkkitehtuurityöhön liitettävän arvon ‘mitä’ ja ‘miten’ kysymyksiä tutkittiin tässä työssä kirjallisuuskatsauksen, KA:n sidosryhmien kokemuksia tutkivan kyselyn ja kyselytutkimuksen tulosten analyysin avulla mahdollisten suhteiden tunnistamiseksi. Aiemman tutkimuksen perusteella KA-työhön liitetty arvo voidaan jaotella strategiseen ja poliittiseen, tiedonhallintaan liittyvään, kommunikaatioon liittyvään, muutoskykyyn liittyvään, organisaatiosuhteisiin liittyvään, integraatioon ja yhteentoimivuuteen liittyvään, joustavuuteen ja ketteryyteen liittyvään, taloudelliseen ja muuhun. Tämän tutkimuksen tulosten perusteella ammattilaiset kokivat KA-työstä ratkaisuiden parempaa yhteentoimivuutta, laadukkaampaa viestintää ja tiedonjakamista, parannettua riippuvuuksien läpinäkyvyyttä ja laadukkaampaa päätöksentekoa. KA-työn tuotosten ja palveluiden laadun, kulttuurin ja asenteen KA-työtä kohtaan sekä KA-tuotosten ja -palveluiden käytön todettiin kaikkien vaikuttavan KA-työhön liitetyn arvon kokemiseen merkittävästi. Tärkeänä KA-työn arvon kannalta havaittiin arkkitehtien osallistuminen kehitysprojekteihin, KA-kuvausten hyödyntämisen varmistaminen ja mahdollisuus kysyä arkkitehtien apua. Saaduilla tuloksilla on mahdollisia vaikutuksia sekä tutkimukselle että liike-elämälle.