Ympäristövastuullisuuden kehittäminen Suomen Palloliitolle - Voutilainen, Antti (2024)
Organisaatioiden yhteiskuntavastuusta on tullut yhä tärkeämpi keskustelunaihe, ja sidosryhmät ovat alkaneet kiinnostua toiminnan vaikutuksista erityisesti ympäristöön. Myös urheilutoimijat ovat myöntäneet, että urheilussa on negatiivisia ympäristövaikutuksia, joiden vähentämiseen pitää ryhtyä. Euroopan jalkapalloliitto UEFA on luonut vuonna 2021 oman vastuullisuusstrategiansa (Football Sustainability Strategy), jossa se vaatii sen alaisilta kansallisilta jalkapalloliitoilta toiminnan mukauttamista strategiansa mukaiseksi. Suomen Palloliitto (SPL) vastaa jalkapallon toiminnan kehittämisestä Suomessa, joten sen tehtävänä on jalkauttaa strategia sen alaisiin seuroihin. Tutkielmassa tuotettiin tietoa Palloliitolle seurojen ympäristövastuullisuuden nykytilanteesta ja heidän näkemyksistään siihen liittyen sekä selvitettiin seurojen merkittävimmät CO2-päästölähteet. Kirjallisuuden perusteella hypoteesina oli, että matkustuksesta syntyvät suurimmat ympäristöpäästöt. Tutkielmaan kuului kaksi eri vaihetta. Ensimmäiseksi sähköinen kyselylomake lähetettiin Palloliiton laatujärjestelmään kuuluville seuroille, joiden vastaukset analysoitiin laadullisesti. Toiseksi kuuden kyselylomakkeessa halukkaaksi ilmoittautuneen seuran suurimmat päästölähteet selvitettiin ilmastolaskurin avulla. Näiden tulosten perusteella luotiin lisäksi toimenpide-ehdotuksia ympäristövastuullisuuden parantamiseksi sekä Palloliitolle että seuroille. Kysely osoitti, että on hyvin tärkeää lisätä ympäristötietoisuutta seurajohdon keskuudessa, sillä vastausprosentin perusteella aihe ei näyttänyt kiinnostavan seurajohtoa. Lisäksi tietoisuus vastuullisuuteen liittyvien käsitteiden merkityksestä oli vähäistä. Ilmastolaskuri osoitti, että jalkapalloseurojen suurimmat päästölähteet pelikaudella liittyvät todellakin matkustukseen ja erityisesti valmentajien sekä pelaajien kotipeli- ja harjoitusmatkustukseen. Tärkeimpinä toimenpide-ehdotuksina esille nousevat Palloliiton tarjoama vastuullisuuskoulutus sekä seurojen ympäristökampanjointi ja suurimpien päästölähteiden tarkempi dokumentointi.