YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen käsittely Vapaa Sana -lehdessä 1948-1949 ja vertailu muihin suomalaisiin sanomalehtiin - Niemelä, Janne (2023)
Tutkielman aiheena on vuoden 1948 YK:n yleismaailmalliseen ihmisoikeuksien julistukseen liittynyt uutisointi puoluelehti Vapaassa Sanassa, joka oli vasemmistolaisen yhteistyöpuolueen Suomen Kansan Demokraattisen Liiton (SDKL) pää-äänenkannattaja. Tutkimukseni päätavoitteena on selvittää, millä tavalla uutisointi erosi muista suomalaisista lehdistä ja mistä erot voivat johtua. Syitä eroavaisuuksille pyrin etsimään aiheeseen liittyvän tutkimuskirjallisuuden pohjalta. Perehdyn myös muiden sanomalehtien uutisointiin tarkasti, jotta voin verrata niitä Vapaan Sanan uutisointiin. Käytössäni ei ole sanomalehtiaineiston lisäksi muuta suomalaista alkuperäisaineistoa, joten uutisoinnin eroavaisuuksien syihin voidaan vastata ainoastaan rajatusti. YK:n yleismaailmallinen ihmisoikeuksien julistus on maailman käännetyin dokumentti.1 Sen status yhtenä viime vuosisatojen merkittävimmistä ihmisoikeusasiakirjoista on jättänyt huomattavan vaikutuksen lain, aatteiden ja politiikan historiaan, ja se on esimerkiksi omaksuttu sellaisenaan osaksi monien valtioiden perustuslakeja.2 Historiantutkimuksen kentällä oma tutkimukseni asettuu myös siis aatehistorian ja poliittisen historian piiriin. Ihmisoikeuksien historia on kehittynyt myös omaksi alakseen. Se on suhteellisen uusi ala, jota on tutkittu erityisesti 1990-luvun jälkeen.3 Tutkimissani sanomalehtiartikkeleissa YK:n toiminta kansainvälisellä kentällä on kuitenkin suuremmassa fokuksessa kuin ihmisoikeuksien puntarointi, mikä asettaa tutkimusta myös lähemmäs perinteistä poliittista historiaa.