Esihenkilöiden itsetuntemus johtamistavastaan 360-palautearviointien perusteella ja mittarin validointi - Mustalahti, Nenna (2023)
Tämän tutkimuksen tavoitteena oli tarkastella Psycon Oy:n 360-mittarin sisältämiä johtamisen ulottuvuuksia ja esihenkilöiden itsetuntemusta johtamistavastaan 360-arviointien perusteella. Aiemman tutkimuksen mukaan johtajan itsetuntemus on yhteydessä moniin positiivisiin tuloksiin, kuten johtamisen tehokkuuteen, alaisten työtyytyväisyyteen, tunteita sallivampaan työympäristöön ja itsensä johtamiseen (Tekleab ym., 2008, 186), minkä vuoksi sen tutkiminen on tärkeää. Psycon Oy:n 360-mittaria ei ole validoitu, joten myös tämä on tarpeellista. Tämän tutkimuksen aineistona käytettiin vuosina 2021 ja 2022 väitöstutkimusta varten kerättyä 360-kyselyaineistoa. 360-palautekyselyyn vastasi yhteensä 2250 vastaajaa kymmenestä pirkanmaalaisesta teollisuus-, rakennus-, palvelu-, terveydenhuolto- ja pankkialojen yrityksestä. Vastaajina oli arvioitavien itsensä lisäksi heidän esihenkilöitään, alaisiaan, kollegojaan sekä ulkoisia yhteistyökumppaneita. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan esihenkilöiden itsearviointeja ja heidän alaistensa arvioita. 360-mittarin sisältämiä johtamisen ulottuvuuksia selvitettiin eksploratiivisella faktorianalyysilla, jonka tuloksena oli viisi johtamisen ulottuvuutta. Esihenkilöiden itsearviointien ja alaisten arvioiden yhteneväisyyttä tarkasteltiin parittaisella t-testillä, joka tehtiin faktorianalyysin pohjalta muodostetuille muuttujille. Parittaisen t-testin tulosten mukaan esihenkilöiden itsearviointien ja alaisten arvioiden välillä ei ollut tilastollisesti merkitseviä eroavaisuuksia minkään johtamisen ulottuvuuden suhteen, joten esihenkilöiden itsetuntemuksen voi todeta olleen varsin hyvä.