Digikuiluista digiosallisuuteen? : pakkomuuttajien digitaaliset käytännöt, osallisuus ja kotoutuminen - Marttila, Maria (2023)
Tässä tutkimuksessa tarkastelen voimavaralähtöisestä lähestymistavasta pakkomuuttajien digitaalisia tieto- ja asiointikäytäntöjä ja arkea sekä näiden vaikutuksia digitaaliseen osallisuuteen ja kotoutumiseen. Tavoitteena on tuottaa tietoa pakkomuuttajien kokemusten moninaisuudesta ja purkaa näkemystä pakkomuuttajista implisiittisesti haavoittuvassa asemassa olevina henkilöinä digitalisoituvassa yhteiskunnassa. Tutkimuksen tulosten mukaan monilla pakkomuuttajilla on erityisiä vahvuuksia ja resilienssiä, jotka tukevat myös navigoimista digitaalisessa palvelujärjestelmässä ja tietomaisemassa. Pakkomuuttajien digitaalisen kotoutumisen edellytyksenä on kuitenkin yhteiskunnan vastaanottavuus ja kyky tarjota tukea, joka mahdollistaa haavoittuvassa asemassa olevan yksilön toimijuuden myös digiympäristöissä ja digitaalisessa yhteiskunnassa.