Työntekijän sähköinen järjestelmä asiakaskäyntien kuittaukseen - Tommila, Veera (2024)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tutkittiin sosiaali- ja terveysalan työntekijöiden käyttämiä sähköisiä leimausjärjestelmiä. Tavoitteena oli luonnostella tutkimusten perusteella asiakaskäynnit luotettavasti leimaava mobiilisovellus ikäihmisten, vammautuneiden ja kehitysvammaisten palvelualalla toimiville työntekijöille. Työ keskittyy suomalaisiin sähköisiin sosiaali- ja terveysalan leimausjärjestelmiin. Leimausjärjestelmiä on ollut käytössä sosiaali- ja terveysalalla jo useamman vuosikymmenen ajan. Nykyään niitä suunnitellaan ja päivitetään erityisesti mobiilikäyttöjärjestelmiin sopiviksi. Tutkimuskysymykset ovat: minkälaisia sähköisiä leimausjärjestelmiä on olemassa, mitä hyviä ja huonoja puolia leimausjärjestelmissä on ja minkälainen järjestelmä olisi käytännöllinen sekä toiminnaltaan tehokas ja tietoturvallinen työntekijöiden leimauksiin. Tutkimuksen teoriaosuudessa selvitettiin kirjallisuuskatsauksen menetelmin ikäihmisten, vammautuneiden ja kehitysvammaisten käyttämiä palveluita ja asumista niiden nykyisten muotojen ja historian näkökulmista leimausjärjestelmän perustarpeiden määriteltäväksi. Työn tutkimusosa aloitettiin arvioiden erilaisia asiakaskäynnin mobiilileimaamista mahdollistavia aikaisempia järjestelmätoteutuksia niiden kehityksen ja digitalisoinnin kannalta sekä listaamalla järjestelmien hyvät ja huonot puolet. Tutkimuksen empiirinen osuus toteutettiin konstruktiivisena tutkimusotteena sähköisen leimausjärjestelmän käyttöliittymäsuunnittelusta. Ratkaisussa tutkittiin sähköisen leimausjärjestelmän suunnittelua. Vaatimusmäärittelyt esiteltiin aikaisempien toteutusten, mallisovelluksen tarkoituksen, yleiskuvauksen, tietojen, tietokannan ja toimintojen perusteella. Sovellussuunnitelma ja ratkaisu pyrittiin toteuttamaan edellä mainittujen tutkimuskohteiden hyväksi havaittujen ominaisuuksien perusteella. Lisäksi ratkaisussa lueteltiin toteutussuunnitelman hyvät ja mahdolliset huonot puolet, joita voidaan kohdata sovellusta kehitettäessä.