Lapsiperheköyhyys ja huono-osaisuus : lapsen kehitystä suojaavat tekijät kodin olosuhteissa - Timonen, Virpi (2023)
Tämä kandidaatintutkielma käsittelee lapsen kehitystä suojaavia tekijöitä kodin olosuhteissa, silloin kun lapsiperhettä kuormittavat köyhyys ja huono-osaisuus. Tutkielman aineiston avulla saadaan tietoa, mitkä tekijät kodin olosuhteissa vaikuttavat myönteisesti lapsen kehitykseen. Tutkielma on systemaattinen kirjallisuuskatsaus, jossa aineistona on käytetty toimenpidesuunnitelmaa, tutkimuskatsausta sekä seitsemää eri tutkimusta. Aineiston avulla on saatu selville myönteisiä tekijöitä, mitkä kannattelevat yksilöä köyhyydestä ja huono-osaisuudesta huolimatta. Lapsi voi saada kokemuksen riittävän hyvästä lapsuudesta, vaikka elämää kuormittaisivat köyhyys ja huono-osaisuus. Aineistosta käy ilmi, että merkittäviä suojaavia tekijöitä lapsiperheiden kodin olosuhteissa köyhyydestä ja huono-osaisuudesta huolimatta, ovat varhainen vuorovaikutus ja kiintymyssuhde, läheiset ihmissuhteet, kodin ilmapiiri ja perherakenteen merkitys. Varhaisen vuorovaikutuksen ja kiintymyssuhteen laatuun kiinnittämällä huomiota jo raskausvaiheessa, voimme varmistaa turvallisen kiintymyssuhteen syntymisen. Läheiset ihmissuhteet vaikuttavat lapsen kokemukseen tulla nähdyksi ja kuulluksi. Myönteinen kodin ilmapiiri vahvistaa lapsen itseluottamuksen kehittymistä. Perherakenteella on merkitystä yksilön kokemaan hyvinvointiin. Vanhemmat tarvitsevat apua ja tukea köyhyyden ja huono-osaisuuden oloissa. Sosiaalityön keinoin, on mahdollista vaikuttaa vanhempien jaksamiseen ja voimavarojen lisäämiseen taloudellisesta niukkuudesta ja huono-osaisuudesta huolimatta.