Metsä meissä : juureva matka kotoperäiseen luontoyhteyteen - Eloranta, Eeva (2023)
Maisterintutkielman lähtökohtana on tutkia kokemuksia metsäympäristössä toteutettavasta Metsä meissä -esityksestä ja sen herättämiä ajatuksia esityksen osallistujien luontosuhteeseen ja luontoyhteyteen liittyen. Tutkimuksessa tarkastellaan luontosuhteen ja luontoyhteyden syventämistä metsäympäristössä tapahtuvan esitystaiteen kautta. Tutkimuksessa selvitetään miten teoksen yleisö kuvaa kokemuksiaan esitykseen liittyen ja miten osallistujien kertoman perusteella esitys vaikutti heidän luontosuhteeseensa. Lisäksi tutkimuksessa tarkastellaan millä keinoilla metsäympäristössä tapahtuva esitystaide vaikuttaa luontosuhteeseen ja luontoyhteyteen. Tutkimuksessa hyödynnetään ensisijaisesti sitoutumisen ympäristöestetiikan ja syväekologisen ajattelun teoreettista viitekehystä. Tutkimus on laadullinen tapaustutkimus, jonka empiirinen aineisto koostuu haastatteluista ja havainnoinnista. Pääpaino tutkimuksen aineistossa on esityksen osallistujien yksilöhaastatteluilla. Aineistonkeruumenetelmänä hyödynnetään myös havainnointia ja projektin taiteilijoiden haastattelua. Metsä meissä on kesällä 2021 toteutettu Vaara Kollektiivin toteuttama esitystaiteen projekti yhteistyössä Kajaanin Ryhmätalon kanssa. Metsä meissä -projektissa toteutettiin metsäretken muotoon rakentunut työpaja ja esitys Ryhmätalon asiakkaille ja työntekijöille Ryhmätalon lähimetsässä Pöllyvaarassa.