Luokanopettajien kokemuksia opettajastereotypioista ja stereotypisoijista. - Kulju, Viivi; Lahtinen, Kaneli (2023)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää luokanopettajien tunnistamia ja kokemia opettajastereotypioita, sekä sitä, keiden opettajat kokevat heitä stereotypisoivan. Tässä tutkimuksessa stereotypioilla tarkoitetaan tiettyyn ryhmään kohdistuvia karkeita ja pysyviä yleistyksiä, joihin liittyy ennakkoluuloja ja vääristyneistä ajatuksia. Aineisto kerättiin keväällä 2023 kyselylomakkeella, joka jaettiin Alakoulun Aarreaitta -Facebook-ryhmässä sekä Twitterissä tunnisteella #opehommia. Lopullinen aineisto muodostui 40 luokanopettajilta saaduista kirjallisesta vastauksesta. Tutkimus oli tyypiltään laadullinen ja se analysointiin aineistolähtöistä sisällönanalyysiä hyödyntäen. Vastausten pohjalta loimme neljä opettajastereotypioita kuvaavaa kategoriaa. Kutsumusammatti-kategoriaan sisällytimme maininnat opettajan suuremmasta palosta työtään kohtaan sekä työn harrastamisen. Helppo työ - kategoria koostui opettajan työn helppoudesta ja pitkistä lomista kertovista maininnoista. Mallikansalaisuus-kategoriaan sisällytimme maininnat opettajan nuhteettomasta luonteesta, käytöksestä ja tavoista. Habitus-kategoriaan sisällytimme maininnat ulkoiseen olemukseen liittyen. Saamamme tulokset olivat pääosin linjassa aiemman tutkimuskirjallisuuden kanssa. Tutkimus tuotti kuitenkin myös uutta tietoa, sillä muodostamaamme kategoriaa helppo työ ei ollut havaittavissa aiemmissa tutkimuksissa. Lisäksi tutkimuksemme tarjosi uutta tietoa koskien opettajastereotypioiden paradoksaalisuutta. Useat opettajien esittämät stereotypiat olivat ristiriitaisia tai jopa vastakkaisia keskenään. Aihe on tärkeä, sillä stereotypioiden tiedostamisen avulla voimme laajentaa opettajakuvaa. Yhteiskunnassamme vallitsevat opettajastereotypiat ovat myös pääosin jäänteitä historiasta, eivätkä koske enää nykyajan opettajan vaatimuksia.