Yksinhuoltajaäidin työntekijäkansalaisuus - Visti, Elisa (2023)
Tämä tutkielma käsittelee yksinhuoltajaäitien työntekijäkansalaisuutta suomalaisessa yhteiskunnassa. Tutkimuskysymyksiä ovat, 1) millaista on alakouluikäisen lapsen yksinhuoltajaäidin työntekijäkansalaisuus ja 2) mitkä yhteiskuntamme rakenteelliset tekijät muovaavat yksinhuoltajaäidin työntekijäkansalaisuutta sekä miten kyseisten tekijöiden vaikutus näkyy työntekijäkansalaisuuden tavoittelussa. Yksinhuoltajaäitien työntekijäkansalaisuutta taustoitetaan työelämän prekarisaation kautta, johon liittyy olennaisesti työssäkäyvien köyhyys. Työelämän murroksen keskiössä yksinhuoltajaäiti pohtii työntekijäkansalaisuuden ja ihanneäitiyden yhdistämisen mahdollisuutta. Tutkielman teoreettinen viitekehys muodostuu Engin F. Isinin, Ruth Listerin ja Gerard Delantyn kansalaisuusteorioista, jotka korostavat kansalaisuuden tekoja, kontekstisidonnaista ja sukupuolittunutta kansalaisuutta sekä kansalaisuuden kulttuurista oppimisprosessia. Kansalaisuusteorioiden avulla pyritään laajentamaan ymmärrystä yksinhuoltajaäitien työntekijäkansalaisuudesta. Tutkielma nojautuu laadulliseen lähestymistapaan ja tietoteoriana toimii kriittinen realismi. Tutkimusaineisto muodostuu kahdeksasta Keski-Pohjanmaan alueella suoritetusta teemahaastattelusta. Haastateltavat ovat työssäkäyviä yksinhuoltajaäitejä, joilla on vähintään yksi kotona asuva alakouluikäinen lapsi. Aineistoa analysoidaan temaattisen analyysin avulla. Haastatteluaineistosta muodostuu temaattisen analyysin avulla kuusi teemaa, jotka vastaavat tutkimuskysymyksiin. Tutkimustulosten mukaan työnteolla on iso merkitys yksinhuoltajille työelämän prekarisaation ja yksinhuoltajuuden haasteista huolimatta. Henkilökohtaisen turvaverkon merkitys alakouluikäisen yksinhuoltajaäidin työssäkäynnin turvaajana korostuu. Hyvinvointivaltio ei ole onnistunut takaamaan yhdenvertaisia toimintamahdollisuuksia yksinhuoltajaäideille heidän pyrkimyksissään kohti työntekijäkansalaisuutta. Yksinhuoltajaäidit joutuvat tahtomattaan kohtaamaan tilanteita, joissa työ alistuu hoivalle.