Hallituksen koon ja riippumattomuuden rooli eurooppalaisten ja pohjoisamerikkalaisten vakuutusyhtiöiden taloudellisessa suorituskyvyssä - Laaksonen, Oskari (2024)
Vakuutusalalla on suuri merkitys yhteiskunnassa taloudellisen vakauden ja yhteiskunnallisen turvallisuuden edistäjänä. Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa vakuutussektorilla on merkittävä rooli sekä institutionaalisena sijoittajana että työllistäjänä. Vakuutusalan vakauden merkitys on korostunut lähihistoriassa etenkin vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen. Näiden seikkojen sekä corporate governancen korostuneen merkityksen myötä vakuutusyhtiöiden hallintojen ominaisuuksia on tutkittava tarkemmin. Tutkielman tarkoituksena on selvittää mahdollista yhteyttä hallituksen koon ja riippumattomuuden sekä eurooppalaisten, yhdysvaltalaisten ja kanadalaisten pörssilistattujen vakuutusyhtiöiden taloudellisen suoriutumisen välillä. Taloudellista suoriutumista mittaavina tunnuslukuina käytetään oman pääoman tuottoprosenttia (ROE) sekä kokonaispääoman tuottoprosenttia (ROA). Samalla selvitetään myös, onko muilla alalle tyypillisillä tunnusluvuilla yhteyttä näihin taloudellisiin mittareihin. Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisena tutkimuksena. Teoriaosuudessa käsiteltiin vakuutusmarkkinoita, taloudellista suoriutumista sekä corporate governancea. Empiirisessä osiossa rakennettiin kaksi regressiomallia, ja suoritettiin monimuuttujainen lineaarinen regressioanalyysi aineistolle. Aineisto koostuu 50 eri pörssilistatun vakuutusyhtiön taloudellisista tiedoista, jotka on kerätty vuosien 2018-2022 ajalta yhtiöiden verkkosivuilta ja valvontaviranomaisilta julkisesti saatavilla olevista vuosikertomuksista ja tilinpäätöksistä. Tutkimuksen tulokset osoittivat positiivisen ja tilastollisesti merkitsevän yhteyden hallituksen riippumattomuuden, ROE:n ja ROA:n välillä. Hallituksen koolla ei havaittu tilastollisesti merkitsevää yhteyttä kumpaankaan mittariin. Muita tilastollisesti merkitseviä yhteyksiä havaittiin yhdistetyllä kulusuhteella, taseen kasvuvauhdilla ja velka-asteella. Tutkimus tarjoaa uutta tietoa corporate governance -strategioiden vaikutuksesta vakuutusalalla, joka on jäänyt vähemmälle huomiolle aiemmissa tutkimuksissa kansainvälisessä kontekstissa. Tutkimus tarjoaa myös suuntaviivoja jatkotutkimuksille tällä taloudelle kriittisellä alalla.