Neuropsykiatrisesti oireilevien lasten sijaisvanhempien näkemyksiä perhehoitajien sosiaalisesta tuesta ja tuen tarpeista - Poutsalo, Sanna (2023)
Kodin ulkopuolelle sijoitetuilla lapsilla esiintyy usein neuropsykiatrisia haasteita. Yli puolet huostaanotetuista lapsista on sijoitettu perhehoitoon. Perhehoitajat tarvitsevat erilaista tukea. Tässä tutkimuksessa tutkitaan neuropsykiatrisesti oireilevien lasten sijaisvanhempien näkemyksiä perhehoitajien tuesta ja tuen tarpeista. Tutkimuksen teoriaperusta on sosiaalisen tuen käsitteissä. Tutkimusaihetta tarkastellaan pragmatistisesta tieteenfilosofisesta viitekehyksestä käsin. Pragmatismissa korostetaan käytännön merkitystä tiedon ja totuuden lähteenä, sekä tiedon paikallisuutta ja muuttuvaa luonnetta. Tutkimuksen aineisto on kerätty haastattelemalla seitsemää perhehoitajaa, jotka ovat toimineet vähintään vuoden ajan sijaisvanhempana huostaanotetulle lapselle, jolla on neuropsykiatrista oireilua, nepsy-piirteitä tai diagnosoitu neuropsykiatrinen häiriö. Aineistoa on käsitelty teoriaohjaavan sisällönanalyysin keinoin.