Viidesluokkalaisten syömishäiriöoireilun sekä psykosomaattisen ja sisäänpäin suuntautuvan oireilun yleisyys, komorbiditeetti ja sukupuolierot WHO-Koululaistutkimuksessa - Laulainen, Tuuli (2024)
Tutkimuksen tarkoituksena oli kartoittaa lasten syömishäiriöoireilun sekä psykosomaattisen ja sisäänpäin suuntautuvan oireilun yleisyyttä, komorbiditeettia ja sukupuolieroja. Tutkimukseen osallistujat olivat 2 072 suomenkielistä viidennen luokan oppilasta vuoden 2014 Koululaistutkimuksessa. Tietoa aiheesta tässä populaatiossa havaittiin olevan vasta niukasti. Aineisto analysoitiin kvantitatiivisin menetelmin. Syömishäiriö-, psykosomaattinen tai sisäänpäin suuntautuva oireilu ei ollut lasten keskuudessa kokonaisuudessaan erityisen yleistä, mutta yksittäisissä oireiluissa yleisyys oli paikoitellen suurempaa. Voimakkaasti oireilevia lapsia oli sisäänpäin suuntautuvassa oireilussa kaksinkertainen määrä syömishäiriö- tai psykosomaattiseen oireiluun nähden. Syömishäiriöoireilu oli lievästi yhteydessä psykosomaattiseen ja sisäänpäin suuntautuvaan oireiluun, ja noin kolmanneksella syömishäiriöoireita omaavista oli myös paljon psykosomaattisia tai sisäänpäin suuntautuvia oireita. Tytöillä kaikkia tutkittuja kokonaisoireiluja esiintyi enemmän kuin pojilla. Syömishäiriöoireilun ja psykosomaattisen tai sisäänpäin suuntautuvan oireilun komorbiditeetin voimakkuudessa ei kuitenkaan ollut sukupuolieroa. Tutkimus antaa tukea syömishäiriöiden komorbiditeetin varhaiselle ilmaantumiselle oiretasolla, muttei sukupuolierolle sen voimakkuudessa kyseisessä ikävaiheessa. Myös oireiden yleisyydestä saadut tulokset sekä tukivat että täydensivät aiempaa teoriaa. Tutkimus antaakin tietoa lasten syömishäiriö-, psykosomaattisista ja sisäänpäin suuntautuvista oireiluista suomalaisessa Koululaistutkimuksen aineistossa.