Avun portilla : päihdepalveluihin hakeutuvien ihmisten odotukset ja toiveet – ”mitä tahansa apua” - Kaarnakari, Irina (2023)
Tutkimuksessani tarkastelen ihmisten odotuksia ja toiveita päihdepalvelun asiakkuuden alkuvaiheessa. Kysyn mitä, ja millaisia odotuksia asiakkuuteen hakeutuvilla ihmisillä on ja mihin nämä odotukset liittyvät. Tutkimus pyrkii ymmärtämään asiakkuuteen hakeutuvien ihmisten kokemuksia ja tarkastelemaan odotusten ja toiveiden suhdetta palveluihin sekä hyvinvointiin. Tutkimus on fenomenologis-hermeneuttinen, jossa ymmärtävän psykologian elementit ovat läsnä, mutta sosiaalityön teoriaperusta on tutkimuksen kulmakivi. Aineisto on hankittu päihdeavopalveluihin ensimmäistä kertaa tai vähintään puolen vuoden tauon jälkeen hakeutuneiden haastatteluin. Aineiston analyysi noudattaa fenomenologisen erityistieteen tunnettua viisivaiheista analyysimenetelmää. Tuloksissa nähdään kokemusten merkitys avun hakemiselle ja siitä juontuville odotuksille ja toiveille. Avun piiriin hakeutumisen polku on usein pitkä. Odotukset ja toiveet liikkuvat sisäisen ja ulkoisen kokemuksellisuuden piirissä ja jäsentyvät merkityksinä jostain halutusta ja itselle arvokkaasta, mutta liittyvät myös normeihin. Asiakkaaksi tulon vaiheessa ihminen on avun portilla, toivoen mitä tahansa apua olemassa olevan tilanteen muutokseen. Olennaisin toive on muutos päihteiden käytössä. Sen odotetaan mahdollistavan muutos aidoksi omaksi itseksi ja sitä kautta kuulumisen merkityksellisiin yhteisöihin. Odotuksissa palveluille näkyy terapeuttisen yksilötyöskentelyn toive. Tulokset kertovat, kuinka vähäisesti odotuksia ilmenee läheisverkostolle ja kuinka terveydenhuoltopainotteisesti päihdeongelma ja siitä toipuminen aineistossa jäsentyy. Päihdeongelma kietoutuu minäkäsitykseen ja hyvinvoinnin kokemukseen. Ihmisen kokemusten ymmärtäminen on olennaista, jotta nähdään ihminen ongelman sijaan. Tulosten perusteella voidaan pohtia sosiaalityön roolia ja osaamistarpeita päihdetyössä, ja kysyä, mihin sosiaalityö asettuu päihdetyön kentällä terveydenhuollon ja terapeuttisen diskurssin rinnalla.