Stigmatisoiva kommentointi sosiaalisessa mediassa : diskurssianalyysi liittyen Helsinki Prideen - Mäkinen, Ella-Roosa (2023)
Tutkimuksen aihe on Helsinki Prideen kohdistuva stigmatisoiva kommentointi viestipalvelu X:ssä. Tutkimuksen tavoitteena on siis selvittää, minkälaisia stigmatisoivia diskursseja liittyen Helsinki Prideen sosiaalisen median viestipalvelu X:stä eli entisestä Twitteristä löytyy. Tutkin viestipalvelu X:n kommenteista löytyvää vihapuhetta stigmatisoinnin välineenä. Aineisto koostuu 14:sta kommenttiketjusta vuodelta 2023. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys perustuu vihapuheeseen etenkin verkossa ja sosiaalisessa mediassa. Lisäksi esittelen sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asemaa Euroopan unionissa 2010-luvulla. Tutkimuksen analyysimenetelmä on diskurssianalyysi. Diskursseja muodostui yhteensä seitsemän. Diskurssit, jotka kommenteista loin ovat häpeädiskurssi, toiseuttamisdiskurssi, vähättelydiskurssi, sananvapausdiskurssi, syrjivä pride -diskurssi, uskontodiskurssi sekä misinformaatio- ja disinformaatio -diskurssi. Tutkimuksen tuloksista voi päätellä Helsinki Prideen tapahtumana sekä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin yleisesti yhteiskunnassa kohdistuvan monenlaista stigmatisoivaa puhetta, jolla on myös sen ylittäviä vaikutuksia.