Multicomponent peptide-based hydrogels - Rouhiainen, Tiitta (2024)
Tämän pro gradu -tutkielman kirjallisuusosa käsittelee monikomponenttisia supramolekulaarisia geelejä. Monikomponenttinen itsejärjestäytyminen johtaa erittäin järjestäytyneiden ja monimutkaisten rakenteiden muodostumiseen sekä tarjoaa mahdollisuuden aikaansaada ominaisuuksia, joita ei voida saavuttaa yksikomponenttisilla geeleillä. Tutkielmassa perehdyttiin monikomponenttigeelien ominaisuuksiin, suunnitteluun ja karakterisointiin sekä biolääketieteellisiin sovelluksiin, keskittyen erityisesti peptidipohjaisiin monikomponenttigeeleihin. Tutkielman kokeellisessa osassa tutkittiin Fmoc-F:a ja Fmoc-L:a sisältävän kaksikomponenttihydrogeelin muodostumista ja rakennetta. Fmoc-L:n osallistumista geelin muodostumiseen tutkittiin 1H NMR-spektroskopialla ja fluoresenssimittauksilla. Geelin sekundaarirakenteiden tutkimiseen käytettiin FTIR-spektroskopiaa. Faasimuutoslämpötilat (Tgel-sol) mitattiin mahdollisten makroskooppisten erojen havaitsemiseksi eri ainemääräsuhteilla valmistettujen geelien välillä. Lisäksi otettiin AFM-kuvia sopivan näytteen valmistusmenetelmän määrittämiseksi tulevia sSNOM tutkimuksia varten.