CoAP-protokollan tietoturva - Ihalainen, Ville (2024)
Tutkielman tarkoituksena on selvittää, onko CoAP-protokolla tietoturvallinen. Tutkielmassa tarkastellaan CoAP-protokollan toimintaa, tietoturvaominaisuuksia, protokollaan kohdistuvia tietoturvauhkia, sekä CoAP:n suojauksen toteuttavaa DTLS-protokollaa. Lisäksi rakennetaan testausasetelma CoAP-protokollan tietoturvaominaisuuksien ja siihen kohdistuvien uhkien testaamiseksi. Testausasetelmassa CoAP-protokollaan kohdistetaan IP-osoitteen spoofing ja yksinkertainen vahvistushyökkäys, sekä kaapataan ja tarkastellaan DTLS-suojattua liikennettä. Tutkimusaiheen taustoittamiseksi tarkastellaan CoAP:n lisäksi lyhyesti IoT:ia, sen protokollapinoa ja siihen eri kerroksilla kohdistuvia tietoturvauhkia, sekä CoAP:n kuljetuskerroksella käyttämää UDP-protokollaa.