Liikekammo voimistelussa - Kontkanen, Kristiina (2023)
Tutkielman tarkoituksena on kuvata liikekammoa ja sitä, kuinka se erityisesti ilmaantuu voimistelussa. Liikekammo on suoritusvaikeus, jonka aikana urheilija menettää kyvyn suorittaa jonkun automatisoituneen liikkeen. Liikekammosta löytyy esimerkkejä useasta eri lajista. Tyypillistä liikekammolle on se, että se tulee äkillisesti ja kohdistuu liikkeeseen, jonka urheilija on pystynyt suorittamaan aikaisemmin varmuudella. Se myös pahenee, mitä enemmän sitä ajattelee. Liikekammo voi olla joko neurologista tai tunteista johtuvaa. Pelko ja ahdistus ovat tyypillisiä liikekammoon liittyviä koettuja tunteita. Pelon tunteesta huolimatta urheilijat eivät kuitenkaan pelkää loukkaantuvansa liikettä tehdessä. Fyysisinä oireina urheilijat voivat kokea esimerkiksi olevansa jäässä tai lukossa. Tutkielmassa käsitellään liikekammoon yhteydessä olevia tekijöitä, joita ovat muun muassa urheilijan persoonallisuus, stressi, asioiden märehtiminen sekä pelko. Persoonallisuuden piirteistä erityisesti perfektionismi on tyypillinen piirre liikekammoa kärsivälle. Se on jaettu sekä terveelliseen että epäterveelliseen perfektionismisuuteen, joista jälkimmäinen on liitetty vahvemmin liikekammoon. Urheilijoita, joilla on sekä epäterveellistä perfektionismisuutta että korkeaa stressaantuvuutta, pitäisi tukea läpikäymään traumaattisia elämänkokemuksia, jotka todennäköisesti ovat oireiden taustalla. Traumaperäisellä stressihäiriöllä voi myös olla merkitystä liikekammon synnyssä. Se ei ole kuitenkaan yleisin tekijä, koska se, että on kokenut trauman, ei tarkoita sitä, että henkilölle olisi kehittynyt siitä traumaperäinen stressihäiriö. Liikekammoa kokevat urheilijat ovat raportoineet pelkäävänsä myös epäonnistumista. Suojaavia tekijöitä liikekammolle ovat muun muassa hyvä itsetunto sekä positiivinen ajattelu, sillä ne ovat hyvän suoriutumisen taustalla. Aiheen valinta pohjautuu ilmiöstä nousseisiin ajankohtaisiin esimerkkeihin sosiaalisessa mediassa, omakohtaisiin kokemuksiin sekä aiheen tärkeydelle omaa tieteenalaani kohtaan. Liikunnanopettajalla on tärkeä rooli oppilaiden tukemisessa ja mahdollisten kammojen ylitsepääsemisessä. Esimerkiksi tästä syystä aihe on tärkeä ja sitä tulisi tutkia enemmän sekä urheilu- että kouluympäristössä. Tämä tutkielma on kirjallisuuskatsaus, joka koostuu pääasiassa ulkomaalaisista tieteellisistä artikkeleista. Aiheesta ei ole tehty yhtään suomalaista tutkimusta. Tämän takia löytyneitä tuloksia ei pysty suoraan yleistämään ja vertaamaan suomalaiseen voimisteluun. Lähteitä käytetään myös muista eri lajeista, koska pelkästä voimistelusta tutkimuksia on tehty vähän.