Paikallisen jäähdytyksen ja lämmityksen vaikutukset kriittiseen tehoon - Kivistö, Maisa (2023)
Kriittinen teho (CP) on olennainen osa ihmisen kestävyyssuorituskykyä. Kriittistä tehoa voidaan pitää korkeimpana aerobisena aineenvaihdunnallisena tasona, minkä tasapainotila voidaan ylläpitää. Työn määrää kriittisen tehon yläpuolella (W’) ei voida ylläpitää kovinkaan pitkään. Ympäristön ääriolosuhteiden kasvaessa ihmisen lämmönsäätelyjärjestelmä joutuu koetukselle. Kuuma ja kylmä ympäristö vaikuttavat sydän- ja hengitystiejärjestelmään ja näin ollen suorituskykyyn. Paikallisten lämpötilamuutoksien vaikutuksia erityisesti kriittiseen tehoon ei ole tutkittu. Näin ollen tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää vaikuttaako paikallinen lämpötilanmuutos muuttujiin CP ja W’ kolmen minuutin maksimitestissä (3MT).