Rahoituksen tehokkuus : lohkoketjuteknologian sovellukset rahoituksessa - Vihinen, Antti (2023)
Tämä kandidaatintutkielma keskittyi tarkastelemaan lohkoketjuteknologian rahoitukseen käytettävien sovellusten vaikutuksia rahoituksen tehokkuuteen. Tausta tälle tutkimusaiheelle muodostui rahoituksen ja sen teknologisten ratkaisujen historiallisen kehityksen pohjalta, joiden nykyaikaisten uusien innovaatioiden eri variaatiot vaikuttavat rahoitukseen sitä pääsääntöisesti tehostaen. Tämän viitekehyksen pohjalta muodostui primäärinen tutkimuskysymys fokusoituen lohkoketjuteknologian rahoituksen sovellusten tehokkuudellisiin vaikutuksiin juuri rahoituksen suhteen, tavoitteena täydentää tutkimusongelmana nähty vajavainen tieteellisen tiedon kattavuus aiheen osalta. Tutkielman toteuttamisen tutkimusmenetelmänä käytettiin systemoitua kirjallisuuskatsausta, pyrkien korkeaan systemaattisuuden tasoon ja laatuun suoritettaessa tutkimuskysymysten muotoilua ja tutkimuskirjallisuuden hakua, valikointia sekä monipuolista analysointia. Muodostetussa kattavuutta tavoitelleessa synteesissä kirjallisuudesta tuotiin esiin kvantitatiivisia vaikutuksia rahoituksen tehokkuuteen, sekä argumentoitiin kvalitatiivisempaa yleisen tason vaikuttavuutta. Tutkielma lähestyi monitieteistä tutkimusaihetta käsittelemällä lohkoketjuteknologiaa, rahoitusta sekä lohkoketjuteknologian rahoituksen sovelluksia, kulminoituen lopuksi sovelluksien rahoitusta koskeviin tehokkuudellisiin vaikutuksiin. Tutkielman tuloksena löydettiin lohkoketjuteknologian rahoitukseen käytettävien sovellusten, kuten lohkoketjupolettien, erilaisten kryptovaluuttojen, kryptovaluuttapohjaisten rahoitusinstrumenttien, transaktiojärjestelmien, maksuprosessisovellusten, rahoitusinstrumenttien sekä näiden prosessointi- ja kaupankäyntialustojen, vaikuttavan rahoituksen tehokkuuteen positiivisesti. Lähes yhdenmukainen positiivinen tehostuminen tapahtui rahallisten kustannusten vähenemisen ja ajallisten hyötysuhteiden parantumisen välityksellä, poikkeuksen ollessa ainoastaan kryptovaluutat, joiden kohdalla tehostuminen oli joissain tapauksissa riippuvaista transaktioiden koosta ja määrästä. Samoin myös yleisemmällä ja laajemmalla tasolla rahoituksen voitiin argumentoidusti katsoa tehostuvan laajemman rahoitukseen käsiksi pääsyn sekä monipuolisempien rahoituksen muotojen perusteella. Johtopäätöksenä voitiin lohkoketjuteknologian rahoituksen sovellusten katsoa olevan verrannaisia muiden nykyaikaisten innovatiivisten teknologioiden rahoituksen sovellusten kanssa suhteessa rahoituksen tehostamiseen. Tutkimustulokset implikoivat potentiaalia uusille implementoinneille. Rajoitteeksi nähtiin tutkimusaiheen ja tutkielman laajuuksien epätasapaino, muodostaen huomioitavan aspektin jatkotutkimusten suhteen.