Liikearvon arvonalentumiskirjaukset Helsingin pörssin yhtiöissä Ukrainan sodan aikana - Sammallahti, Jenny (2023)
Tämä pro gradu -tutkielma käsittelee liikearvon arvonalentumiskirjauksia Helsingin pörssin yhtiöissä Ukrainan sodan aikana. Liikearvoa syntyy yrityskauppojen yhteydessä ja se saadaan ostohinnan ja nettovarallisuuden välisestä erotuksesta. Liikearvo on tase-eränä poikkeuksellinen, sillä se tarjoaa tietoa yhtiön tulevista kassavirroista ja kasvuodotuksista. Liikearvoa ei poisteta poistoin, vaan sille tehdään IFRS-standardien mukainen vuotuinen arvonalentumistestaus. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää IAS 36 -standardin mukaisen liikearvon arvonalentumiskirjauksen arvorelevanssia. Lisäksi tutkimuksessa selvitetään, miten Ukrainan sota näkyy pörssiyhtiöiden tilinpäätöksissä ja sitä, miten Ukrainan sota näyttäisi vaikuttavan pörssiyhtiöiden liikearvon arvonalentumiskirjauksissa. Aineistona on käytetty 108 yhtiön tilinpäätöksiä vuosilta 2021 ja 2022. Tutkimus on monimenetelmätutkimus. Liikearvon arvonalentumiskirjauksen arvorelevanssin tutkimisessa hyödynnetään regressioanalyysiä. Ukrainan sodan esittämistä tilinpäätöksissä ja sen vaikutuksia liikearvon arvonalentumiskirjauksiin tutkitaan sisällönanalyysin ja tapahtumatutkimuksen avulla. Liikearvon arvonalentumiskirjauksella ei havaittu olevan tilastollisesti merkitsevää yhteyttä osakekurssin muutokseen eli tutkimuksen perusteella liikearvon arvonalentumiskirjaus ei ole sijoittajien kannalta arvorelevanttia tietoa. Lisäksi tutkimuksessa havaittiin, että Ukrainan sodan vaikutuksia pörssiyhtiöihin on pääsääntöisesti esitelty laajasti tilinpäätöksissä. Tämän lisäksi Ukrainan sota on vaikuttanut tilinpäätösten liitetietojen perusteella viiden pörssiyhtiön liikearvon arvonalentumiskirjaukseen.