Ohjelmistorobotiikan käyttö tilintarkastuksessa - Matveeva, Aleksandra (2024)
Ohjelmistorobotiikasta on tutkitusti hyötyä tilintarkastusalalla, vaikka sen käyttö ei ole vielä kovin suurta. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli tutustua ohjelmistorobotiikkaan tilintarkastuksessa, tutkia sen hyötyjä ja haittoja sekä ohjelmistorobottien käytön vaikutusta tilintarkastusriskiin. Lisäksi tutkimuksessa pyrittiin selvittämään tilintarkastajien asenteita ohjelmistorobotteja kohtaan sekä selvittää mihin prosesseihin robotteja voidaan hyödyntää. Lisäksi tutkielmassa kerrotaan aiemmista tutkimuksia aiheena ohjelmistorobotit ja tilintarkastus. Toteutin tutkimuksen kvalitatiivisena eli laadullisena tutkimuksena, jossa aineisto kerättiin haastattelujen avulla. Haastatteluihin osallistuivat kuusi tilintarkastajaa yhdestä suomalaisesta big 4-organisaatiosta.