Ternimaitovalmisteen vaikutus veren aminohappopitoisuuksiin levon ja voimaharjoituksen yhteydessä - Vehviläinen, Niina (2002)
Niina Vehviläinen, 2001. Ternimaitovalmisteen vaikutus veren aminohappopitoisuuksiin levon ja voimahatjoituksen yhteydessä. Liikuntafysiologian pro-gradu -tutkielma. Jyväskylän yliopisto, liikuntabiologian laitos, 110s. Tämän työn tarkoituksena oli tutkia Dynamic™ Colostrum (Hi-Col, Oulu) ternimaitovalmisteen vaikutusta veren aminohappopitoisuuksiin levon ja voimahatjoituksen yhteydessä. Lisäksi tarkasteltiin ternimaitovalmisteen mahdollista vaikutusta kuormitusryhmän suorituskykyyn voimaharjoituksen yhteydessä. Tutkimus toteutettiin satunnaistettuna kaksoissokkotutkimuksena. Koehenkilöinä oli 12 tervettä, kuntoilumielessä liikuntaa harrastavaa 20-35 -vuotiasta miestä. Koehenkilöt jaettiin kahteen ryhmään, joista toinen oli kuormitus- ja toinen leporyhmä. Jokainen koehenkilö kävi läpi kaksi 14 päivän mittaus jaksoa, joista toisella supplementtinä (20 g/päivä) oli ternimaitovalmiste ja toisella placebovalmiste. Mittausjaksojen välillä oli vähintään kuukausi. Vuorokautinen proteiinimäärä ternimaitovalmisteessa oli 6 g. Kuormitusryhmälle tehtiin ensimmäisen mittausjakson alussa voimatesti tutkimuksessa käytetyissä laitteissa, jotta voitiin määritellä jokaiselle koehenkilöIle kahdeksan toiston maksimipainot käytetyissä hatjoitteissa. Kuormitusryhmän koehenkilöt suorittivat varsinaisena mittauspäivänä hypertrofisen, noin 50 minuuttia kestävän voimahatjoituksen. Molempien ryhmien ravinnon saantia seurattiin viiden mittauspäivää edeltävän päivän ajalta ruokapäiväkitjan avulla ja hatjoittelua kahden viikon supplementtijakson ajalta hatjoituspäiväkitjan avulla. Verinäytteet otettiin laskimosta ja valtimosta aminohappojen määritystä varten paastotilassa mittauspäivän alussa ja ajankohdissa 135, 270 ja 300 minuuttia. Kuormitusryhmän voimahatjoitus ajoittui välille 55 ja 105 minuuttia. VerenIGFI: n pitoisuus määritettiin paastoverinäytteestä kahden viikon supplementtijakson alussa ja lopussa. Kuormitusryhmän suorituskykyä voimaharjoituksessa mitattiin laskemalla mittauskerran maksimivoima isometrisen jalkadynamometrin kolmen parhaan tuloksen keskiarvona ja väsymistä laskemalla isometristen suoritusten välinen ero ennen ja jälkeen voimahatjoituksen. Veren laktaattiarvot määritettiin ennen voimahatjoitusta, heti voimahatjoituksen jälkeen sekä 2,5 minuuttia ja viisi minuuttia voimahatjoituksen jälkeen. Tulokset käsiteltiin tilastollisesti MANOV AN, kaksisuuntaisen t-testin sekä ttestityyppisen kontrastitarkastelun avulla. Ternimaitovalmisteen todettiin nostavan välttämättömien (p= .029), haaraketjuisten (p= .006), isoleusiinin (p= .005), leusiinin (p= .031), valiinin (p= .006), fenyylialaniinin (p= .022) ja glysiinin (yhdysvaikutus, p= .035) pitoisuuksia veressä. Kuormitus- ja leporyhmien välillä ei havaittu eroja. Kuormituksen todettiin vähentävän placebokäsittelyssä leusiinin pitoisuutta (21%, p= .027) ja nostavan alaniinin pitoisuutta (49%, p= .004) tarkasteltaessa laskimopitoisuuksia ennen kuormitusta ja kuormituksen jälkeen. Ternikäsittelyssä ei havaittu kuormituksen vaikuttavan aminohappoihin tilastollisesti merkitsevästi ennen- ja jälkeen vertailussa, vaikka trendi oli sama kuin placebokäsittelyssä. Ternimaitovalmisteen ei todettu muuttavan veren IGF-I-pitoisuuksia. Ternimaitovalmisteella ei myöskään havaittu olevan vaikutusta kuormitusryhmän suorituskykyyn tarkasteltaessa mittauskertojen maksimivoimaa, voimantuoton muuttumista tai veren laktaattiarvoja. Ryhmien ravinnonsaannissa ja hatjoittelussa ei ollut eroa mittauskertojen eikä ryhmien välillä. Tulosten perusteella Dynamic™ Colostrum -ternimaitovalmiste lisää välttämättömien aminohappojen määrää veressä ja mahdollistaa täten proteiinisynteesin lisääntymisen sekä levossa että voimaharjoituksen yhteydessä. Valmiste ei vaikuta veren IGF-I:n pitoisuuteen eikä lisää suorituskykyä voimaharjoituksen yhteydessä.