Ternimaitovalmisteen vaikutus veren aminohappopitoisuuksiin levon ja voimaharjoituksen yhteydessä

Niina Vehviläinen, 2001. Ternimaitovalmisteen vaikutus veren aminohappopitoisuuksiin levon ja voimahatjoituksen yhteydessä. Liikuntafysiologian pro-gradu -tutkielma. Jyväskylän yliopisto, liikuntabiologian laitos, 110s. Tämän työn tarkoituksena oli tutkia Dynamic™ Colostrum (Hi-Col, Oulu) ternimaito...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Vehviläinen, Niina
Other Authors: Liikuntatieteellinen tiedekunta, Faculty of Sport and Health Sciences, Liikuntabiologian laitos, Department of Biology of Physical Activity, University of Jyväskylä, Jyväskylän yliopisto
Format: Master's thesis
Language:fin
Published: 2002
Subjects:
Online Access: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/9280
_version_ 1826225777120641024
author Vehviläinen, Niina
author2 Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikuntabiologian laitos Department of Biology of Physical Activity University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_facet Vehviläinen, Niina Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikuntabiologian laitos Department of Biology of Physical Activity University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto Vehviläinen, Niina Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikuntabiologian laitos Department of Biology of Physical Activity University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_sort Vehviläinen, Niina
datasource_str_mv jyx
description Niina Vehviläinen, 2001. Ternimaitovalmisteen vaikutus veren aminohappopitoisuuksiin levon ja voimahatjoituksen yhteydessä. Liikuntafysiologian pro-gradu -tutkielma. Jyväskylän yliopisto, liikuntabiologian laitos, 110s. Tämän työn tarkoituksena oli tutkia Dynamic™ Colostrum (Hi-Col, Oulu) ternimaitovalmisteen vaikutusta veren aminohappopitoisuuksiin levon ja voimahatjoituksen yhteydessä. Lisäksi tarkasteltiin ternimaitovalmisteen mahdollista vaikutusta kuormitusryhmän suorituskykyyn voimaharjoituksen yhteydessä. Tutkimus toteutettiin satunnaistettuna kaksoissokkotutkimuksena. Koehenkilöinä oli 12 tervettä, kuntoilumielessä liikuntaa harrastavaa 20-35 -vuotiasta miestä. Koehenkilöt jaettiin kahteen ryhmään, joista toinen oli kuormitus- ja toinen leporyhmä. Jokainen koehenkilö kävi läpi kaksi 14 päivän mittaus jaksoa, joista toisella supplementtinä (20 g/päivä) oli ternimaitovalmiste ja toisella placebovalmiste. Mittausjaksojen välillä oli vähintään kuukausi. Vuorokautinen proteiinimäärä ternimaitovalmisteessa oli 6 g. Kuormitusryhmälle tehtiin ensimmäisen mittausjakson alussa voimatesti tutkimuksessa käytetyissä laitteissa, jotta voitiin määritellä jokaiselle koehenkilöIle kahdeksan toiston maksimipainot käytetyissä hatjoitteissa. Kuormitusryhmän koehenkilöt suorittivat varsinaisena mittauspäivänä hypertrofisen, noin 50 minuuttia kestävän voimahatjoituksen. Molempien ryhmien ravinnon saantia seurattiin viiden mittauspäivää edeltävän päivän ajalta ruokapäiväkitjan avulla ja hatjoittelua kahden viikon supplementtijakson ajalta hatjoituspäiväkitjan avulla. Verinäytteet otettiin laskimosta ja valtimosta aminohappojen määritystä varten paastotilassa mittauspäivän alussa ja ajankohdissa 135, 270 ja 300 minuuttia. Kuormitusryhmän voimahatjoitus ajoittui välille 55 ja 105 minuuttia. VerenIGFI: n pitoisuus määritettiin paastoverinäytteestä kahden viikon supplementtijakson alussa ja lopussa. Kuormitusryhmän suorituskykyä voimaharjoituksessa mitattiin laskemalla mittauskerran maksimivoima isometrisen jalkadynamometrin kolmen parhaan tuloksen keskiarvona ja väsymistä laskemalla isometristen suoritusten välinen ero ennen ja jälkeen voimahatjoituksen. Veren laktaattiarvot määritettiin ennen voimahatjoitusta, heti voimahatjoituksen jälkeen sekä 2,5 minuuttia ja viisi minuuttia voimahatjoituksen jälkeen. Tulokset käsiteltiin tilastollisesti MANOV AN, kaksisuuntaisen t-testin sekä ttestityyppisen kontrastitarkastelun avulla. Ternimaitovalmisteen todettiin nostavan välttämättömien (p= .029), haaraketjuisten (p= .006), isoleusiinin (p= .005), leusiinin (p= .031), valiinin (p= .006), fenyylialaniinin (p= .022) ja glysiinin (yhdysvaikutus, p= .035) pitoisuuksia veressä. Kuormitus- ja leporyhmien välillä ei havaittu eroja. Kuormituksen todettiin vähentävän placebokäsittelyssä leusiinin pitoisuutta (21%, p= .027) ja nostavan alaniinin pitoisuutta (49%, p= .004) tarkasteltaessa laskimopitoisuuksia ennen kuormitusta ja kuormituksen jälkeen. Ternikäsittelyssä ei havaittu kuormituksen vaikuttavan aminohappoihin tilastollisesti merkitsevästi ennen- ja jälkeen vertailussa, vaikka trendi oli sama kuin placebokäsittelyssä. Ternimaitovalmisteen ei todettu muuttavan veren IGF-I-pitoisuuksia. Ternimaitovalmisteella ei myöskään havaittu olevan vaikutusta kuormitusryhmän suorituskykyyn tarkasteltaessa mittauskertojen maksimivoimaa, voimantuoton muuttumista tai veren laktaattiarvoja. Ryhmien ravinnonsaannissa ja hatjoittelussa ei ollut eroa mittauskertojen eikä ryhmien välillä. Tulosten perusteella Dynamic™ Colostrum -ternimaitovalmiste lisää välttämättömien aminohappojen määrää veressä ja mahdollistaa täten proteiinisynteesin lisääntymisen sekä levossa että voimaharjoituksen yhteydessä. Valmiste ei vaikuta veren IGF-I:n pitoisuuteen eikä lisää suorituskykyä voimaharjoituksen yhteydessä.
first_indexed 2023-03-22T09:58:18Z
format Pro gradu
free_online_boolean 1
fullrecord [{"key": "dc.contributor.author", "value": "Vehvil\u00e4inen, Niina", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2008-01-08T08:17:57Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2008-01-08T08:17:57Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2002", "language": null, "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.other", "value": "oai:jykdok.linneanet.fi:875359", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/9280", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Niina Vehvil\u00e4inen, 2001. Ternimaitovalmisteen vaikutus veren aminohappopitoisuuksiin levon ja voimahatjoituksen yhteydess\u00e4. Liikuntafysiologian pro-gradu -tutkielma. Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto, liikuntabiologian laitos, 110s. T\u00e4m\u00e4n ty\u00f6n tarkoituksena oli tutkia Dynamic\u2122 Colostrum (Hi-Col, Oulu) ternimaitovalmisteen vaikutusta veren aminohappopitoisuuksiin levon ja voimahatjoituksen yhteydess\u00e4. Lis\u00e4ksi tarkasteltiin ternimaitovalmisteen mahdollista vaikutusta kuormitusryhm\u00e4n suorituskykyyn voimaharjoituksen yhteydess\u00e4. Tutkimus toteutettiin satunnaistettuna kaksoissokkotutkimuksena. Koehenkil\u00f6in\u00e4 oli 12 tervett\u00e4, kuntoilumieless\u00e4 liikuntaa harrastavaa 20-35 -vuotiasta miest\u00e4. Koehenkil\u00f6t jaettiin kahteen ryhm\u00e4\u00e4n, joista toinen oli kuormitus- ja toinen leporyhm\u00e4. Jokainen koehenkil\u00f6 k\u00e4vi l\u00e4pi kaksi 14 p\u00e4iv\u00e4n mittaus jaksoa, joista toisella supplementtin\u00e4 (20 g/p\u00e4iv\u00e4) oli ternimaitovalmiste ja toisella placebovalmiste. Mittausjaksojen v\u00e4lill\u00e4 oli v\u00e4hint\u00e4\u00e4n kuukausi. Vuorokautinen proteiinim\u00e4\u00e4r\u00e4 ternimaitovalmisteessa oli 6 g. Kuormitusryhm\u00e4lle tehtiin ensimm\u00e4isen mittausjakson alussa voimatesti tutkimuksessa k\u00e4ytetyiss\u00e4 laitteissa, jotta voitiin m\u00e4\u00e4ritell\u00e4 jokaiselle koehenkil\u00f6Ile kahdeksan toiston maksimipainot k\u00e4ytetyiss\u00e4 hatjoitteissa. Kuormitusryhm\u00e4n koehenkil\u00f6t suorittivat varsinaisena mittausp\u00e4iv\u00e4n\u00e4 hypertrofisen, noin 50 minuuttia kest\u00e4v\u00e4n voimahatjoituksen. Molempien ryhmien ravinnon saantia seurattiin viiden mittausp\u00e4iv\u00e4\u00e4 edelt\u00e4v\u00e4n p\u00e4iv\u00e4n ajalta ruokap\u00e4iv\u00e4kitjan avulla ja hatjoittelua kahden viikon supplementtijakson ajalta hatjoitusp\u00e4iv\u00e4kitjan avulla. Verin\u00e4ytteet otettiin laskimosta ja valtimosta aminohappojen m\u00e4\u00e4rityst\u00e4 varten paastotilassa mittausp\u00e4iv\u00e4n alussa ja ajankohdissa 135, 270 ja 300 minuuttia. Kuormitusryhm\u00e4n voimahatjoitus ajoittui v\u00e4lille 55 ja 105 minuuttia. VerenIGFI: n pitoisuus m\u00e4\u00e4ritettiin paastoverin\u00e4ytteest\u00e4 kahden viikon supplementtijakson alussa ja lopussa. Kuormitusryhm\u00e4n suorituskyky\u00e4 voimaharjoituksessa mitattiin laskemalla mittauskerran maksimivoima isometrisen jalkadynamometrin kolmen parhaan tuloksen keskiarvona ja v\u00e4symist\u00e4 laskemalla isometristen suoritusten v\u00e4linen ero ennen ja j\u00e4lkeen voimahatjoituksen. Veren laktaattiarvot m\u00e4\u00e4ritettiin ennen voimahatjoitusta, heti voimahatjoituksen j\u00e4lkeen sek\u00e4 2,5 minuuttia ja viisi minuuttia voimahatjoituksen j\u00e4lkeen. Tulokset k\u00e4siteltiin tilastollisesti MANOV AN, kaksisuuntaisen t-testin sek\u00e4 ttestityyppisen kontrastitarkastelun avulla. Ternimaitovalmisteen todettiin nostavan v\u00e4ltt\u00e4m\u00e4tt\u00f6mien (p= .029), haaraketjuisten (p= .006), isoleusiinin (p= .005), leusiinin (p= .031), valiinin (p= .006), fenyylialaniinin (p= .022) ja glysiinin (yhdysvaikutus, p= .035) pitoisuuksia veress\u00e4. Kuormitus- ja leporyhmien v\u00e4lill\u00e4 ei havaittu eroja. Kuormituksen todettiin v\u00e4hent\u00e4v\u00e4n placebok\u00e4sittelyss\u00e4 leusiinin pitoisuutta (21%, p= .027) ja nostavan alaniinin pitoisuutta (49%, p= .004) tarkasteltaessa laskimopitoisuuksia ennen kuormitusta ja kuormituksen j\u00e4lkeen. Ternik\u00e4sittelyss\u00e4 ei havaittu kuormituksen vaikuttavan aminohappoihin tilastollisesti merkitsev\u00e4sti ennen- ja j\u00e4lkeen vertailussa, vaikka trendi oli sama kuin placebok\u00e4sittelyss\u00e4. Ternimaitovalmisteen ei todettu muuttavan veren IGF-I-pitoisuuksia. Ternimaitovalmisteella ei my\u00f6sk\u00e4\u00e4n havaittu olevan vaikutusta kuormitusryhm\u00e4n suorituskykyyn tarkasteltaessa mittauskertojen maksimivoimaa, voimantuoton muuttumista tai veren laktaattiarvoja. Ryhmien ravinnonsaannissa ja hatjoittelussa ei ollut eroa mittauskertojen eik\u00e4 ryhmien v\u00e4lill\u00e4. Tulosten perusteella Dynamic\u2122 Colostrum -ternimaitovalmiste lis\u00e4\u00e4 v\u00e4ltt\u00e4m\u00e4tt\u00f6mien aminohappojen m\u00e4\u00e4r\u00e4\u00e4 veress\u00e4 ja mahdollistaa t\u00e4ten proteiinisynteesin lis\u00e4\u00e4ntymisen sek\u00e4 levossa ett\u00e4 voimaharjoituksen yhteydess\u00e4. Valmiste ei vaikuta veren IGF-I:n pitoisuuteen eik\u00e4 lis\u00e4\u00e4 suorituskyky\u00e4 voimaharjoituksen yhteydess\u00e4.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2008-01-08T08:17:57Z (GMT). No. of bitstreams: 1\nnvehvila.pdf: 9931878 bytes, checksum: 2b18d53e1edd79e11f6f7ce580a8ee8e (MD5)\n Previous issue date: 2002", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "110 lehte\u00e4.", "language": null, "element": "format", "qualifier": "extent", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.mimetype", "value": "application/pdf", "language": null, "element": "format", "qualifier": "mimetype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Ternimaitovalmisteen vaikutus veren aminohappopitoisuuksiin levon ja voimaharjoituksen yhteydess\u00e4", "language": null, "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "master thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-2002875359", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.dcmitype", "value": "Text", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "dcmitype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Pro gradu -tutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Master\u2019s thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Liikuntatieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Sport and Health Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Liikuntabiologian laitos", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Department of Biology of Physical Activity", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Liikuntafysiologia", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Exercise Physiology", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": "fi", "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "masterThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.oppiainekoodi", "value": "5011", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "oppiainekoodi", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ternimaito", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ravintoaineet", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "vaikutukset", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "suorituskyky", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "urheilusuoritukset", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "voimaharjoittelu", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "aminohapot", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.content", "value": "fulltext", "language": null, "element": "format", "qualifier": "content", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.okm", "value": "G2", "language": null, "element": "type", "qualifier": "okm", "schema": "dc"}]
id jyx.123456789_9280
language fin
last_indexed 2025-02-18T10:54:54Z
main_date 2002-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2002
online_boolean 1
online_urls_str_mv {"url":"https:\/\/jyx.jyu.fi\/bitstreams\/f6e1a934-9757-4acd-a2bc-427970b77553\/download","text":"nvehvila.pdf","source":"jyx","mediaType":"application\/pdf"}
publishDate 2002
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Vehviläinen, Niina Ternimaitovalmisteen vaikutus veren aminohappopitoisuuksiin levon ja voimaharjoituksen yhteydessä Liikuntafysiologia Exercise Physiology 5011 ternimaito ravintoaineet vaikutukset suorituskyky urheilusuoritukset voimaharjoittelu aminohapot
title Ternimaitovalmisteen vaikutus veren aminohappopitoisuuksiin levon ja voimaharjoituksen yhteydessä
title_full Ternimaitovalmisteen vaikutus veren aminohappopitoisuuksiin levon ja voimaharjoituksen yhteydessä
title_fullStr Ternimaitovalmisteen vaikutus veren aminohappopitoisuuksiin levon ja voimaharjoituksen yhteydessä Ternimaitovalmisteen vaikutus veren aminohappopitoisuuksiin levon ja voimaharjoituksen yhteydessä
title_full_unstemmed Ternimaitovalmisteen vaikutus veren aminohappopitoisuuksiin levon ja voimaharjoituksen yhteydessä Ternimaitovalmisteen vaikutus veren aminohappopitoisuuksiin levon ja voimaharjoituksen yhteydessä
title_short Ternimaitovalmisteen vaikutus veren aminohappopitoisuuksiin levon ja voimaharjoituksen yhteydessä
title_sort ternimaitovalmisteen vaikutus veren aminohappopitoisuuksiin levon ja voimaharjoituksen yhteydessä
title_txtP Ternimaitovalmisteen vaikutus veren aminohappopitoisuuksiin levon ja voimaharjoituksen yhteydessä
topic Liikuntafysiologia Exercise Physiology 5011 ternimaito ravintoaineet vaikutukset suorituskyky urheilusuoritukset voimaharjoittelu aminohapot
topic_facet 5011 Exercise Physiology Liikuntafysiologia aminohapot ravintoaineet suorituskyky ternimaito urheilusuoritukset vaikutukset voimaharjoittelu
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/9280 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-2002875359
work_keys_str_mv AT vehviläinenniina ternimaitovalmisteenvaikutusverenaminohappopitoisuuksiinlevonjavoimaharjoitukse