fullrecord |
[{"key": "dc.contributor.author", "value": "Vehvil\u00e4inen, Niina", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2008-01-08T08:17:57Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2008-01-08T08:17:57Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2002", "language": null, "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.other", "value": "oai:jykdok.linneanet.fi:875359", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/9280", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Niina Vehvil\u00e4inen, 2001. Ternimaitovalmisteen vaikutus veren aminohappopitoisuuksiin levon ja voimahatjoituksen yhteydess\u00e4. Liikuntafysiologian pro-gradu -tutkielma. Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto, liikuntabiologian laitos, 110s. T\u00e4m\u00e4n ty\u00f6n tarkoituksena oli tutkia Dynamic\u2122 Colostrum (Hi-Col, Oulu) ternimaitovalmisteen vaikutusta veren aminohappopitoisuuksiin levon ja voimahatjoituksen yhteydess\u00e4. Lis\u00e4ksi tarkasteltiin ternimaitovalmisteen mahdollista vaikutusta kuormitusryhm\u00e4n suorituskykyyn voimaharjoituksen yhteydess\u00e4. Tutkimus toteutettiin satunnaistettuna kaksoissokkotutkimuksena. Koehenkil\u00f6in\u00e4 oli 12 tervett\u00e4, kuntoilumieless\u00e4 liikuntaa harrastavaa 20-35 -vuotiasta miest\u00e4. Koehenkil\u00f6t jaettiin kahteen ryhm\u00e4\u00e4n, joista toinen oli kuormitus- ja toinen leporyhm\u00e4. Jokainen koehenkil\u00f6 k\u00e4vi l\u00e4pi kaksi 14 p\u00e4iv\u00e4n mittaus jaksoa, joista toisella supplementtin\u00e4 (20 g/p\u00e4iv\u00e4) oli ternimaitovalmiste ja toisella placebovalmiste. Mittausjaksojen v\u00e4lill\u00e4 oli v\u00e4hint\u00e4\u00e4n kuukausi. Vuorokautinen proteiinim\u00e4\u00e4r\u00e4 ternimaitovalmisteessa oli 6 g. Kuormitusryhm\u00e4lle tehtiin ensimm\u00e4isen mittausjakson alussa voimatesti tutkimuksessa k\u00e4ytetyiss\u00e4 laitteissa, jotta voitiin m\u00e4\u00e4ritell\u00e4 jokaiselle koehenkil\u00f6Ile kahdeksan toiston maksimipainot k\u00e4ytetyiss\u00e4 hatjoitteissa. Kuormitusryhm\u00e4n koehenkil\u00f6t suorittivat varsinaisena mittausp\u00e4iv\u00e4n\u00e4 hypertrofisen, noin 50 minuuttia kest\u00e4v\u00e4n voimahatjoituksen. Molempien ryhmien ravinnon saantia seurattiin viiden mittausp\u00e4iv\u00e4\u00e4 edelt\u00e4v\u00e4n p\u00e4iv\u00e4n ajalta ruokap\u00e4iv\u00e4kitjan avulla ja hatjoittelua kahden viikon supplementtijakson ajalta hatjoitusp\u00e4iv\u00e4kitjan avulla. Verin\u00e4ytteet otettiin laskimosta ja valtimosta aminohappojen m\u00e4\u00e4rityst\u00e4 varten paastotilassa mittausp\u00e4iv\u00e4n alussa ja ajankohdissa 135, 270 ja 300 minuuttia. Kuormitusryhm\u00e4n voimahatjoitus ajoittui v\u00e4lille 55 ja 105 minuuttia. VerenIGFI: n pitoisuus m\u00e4\u00e4ritettiin paastoverin\u00e4ytteest\u00e4 kahden viikon supplementtijakson alussa ja lopussa. Kuormitusryhm\u00e4n suorituskyky\u00e4 voimaharjoituksessa mitattiin laskemalla mittauskerran maksimivoima isometrisen jalkadynamometrin kolmen parhaan tuloksen keskiarvona ja v\u00e4symist\u00e4 laskemalla isometristen suoritusten v\u00e4linen ero ennen ja j\u00e4lkeen voimahatjoituksen. Veren laktaattiarvot m\u00e4\u00e4ritettiin ennen voimahatjoitusta, heti voimahatjoituksen j\u00e4lkeen sek\u00e4 2,5 minuuttia ja viisi minuuttia voimahatjoituksen j\u00e4lkeen. Tulokset k\u00e4siteltiin tilastollisesti MANOV AN, kaksisuuntaisen t-testin sek\u00e4 ttestityyppisen kontrastitarkastelun avulla. Ternimaitovalmisteen todettiin nostavan v\u00e4ltt\u00e4m\u00e4tt\u00f6mien (p= .029), haaraketjuisten (p= .006), isoleusiinin (p= .005), leusiinin (p= .031), valiinin (p= .006), fenyylialaniinin (p= .022) ja glysiinin (yhdysvaikutus, p= .035) pitoisuuksia veress\u00e4. Kuormitus- ja leporyhmien v\u00e4lill\u00e4 ei havaittu eroja. Kuormituksen todettiin v\u00e4hent\u00e4v\u00e4n placebok\u00e4sittelyss\u00e4 leusiinin pitoisuutta (21%, p= .027) ja nostavan alaniinin pitoisuutta (49%, p= .004) tarkasteltaessa laskimopitoisuuksia ennen kuormitusta ja kuormituksen j\u00e4lkeen. Ternik\u00e4sittelyss\u00e4 ei havaittu kuormituksen vaikuttavan aminohappoihin tilastollisesti merkitsev\u00e4sti ennen- ja j\u00e4lkeen vertailussa, vaikka trendi oli sama kuin placebok\u00e4sittelyss\u00e4. Ternimaitovalmisteen ei todettu muuttavan veren IGF-I-pitoisuuksia. Ternimaitovalmisteella ei my\u00f6sk\u00e4\u00e4n havaittu olevan vaikutusta kuormitusryhm\u00e4n suorituskykyyn tarkasteltaessa mittauskertojen maksimivoimaa, voimantuoton muuttumista tai veren laktaattiarvoja. Ryhmien ravinnonsaannissa ja hatjoittelussa ei ollut eroa mittauskertojen eik\u00e4 ryhmien v\u00e4lill\u00e4. Tulosten perusteella Dynamic\u2122 Colostrum -ternimaitovalmiste lis\u00e4\u00e4 v\u00e4ltt\u00e4m\u00e4tt\u00f6mien aminohappojen m\u00e4\u00e4r\u00e4\u00e4 veress\u00e4 ja mahdollistaa t\u00e4ten proteiinisynteesin lis\u00e4\u00e4ntymisen sek\u00e4 levossa ett\u00e4 voimaharjoituksen yhteydess\u00e4. Valmiste ei vaikuta veren IGF-I:n pitoisuuteen eik\u00e4 lis\u00e4\u00e4 suorituskyky\u00e4 voimaharjoituksen yhteydess\u00e4.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2008-01-08T08:17:57Z (GMT). No. of bitstreams: 1\nnvehvila.pdf: 9931878 bytes, checksum: 2b18d53e1edd79e11f6f7ce580a8ee8e (MD5)\n Previous issue date: 2002", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "110 lehte\u00e4.", "language": null, "element": "format", "qualifier": "extent", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.mimetype", "value": "application/pdf", "language": null, "element": "format", "qualifier": "mimetype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Ternimaitovalmisteen vaikutus veren aminohappopitoisuuksiin levon ja voimaharjoituksen yhteydess\u00e4", "language": null, "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "master thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-2002875359", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.dcmitype", "value": "Text", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "dcmitype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Pro gradu -tutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Master\u2019s thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Liikuntatieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Sport and Health Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Liikuntabiologian laitos", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Department of Biology of Physical Activity", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Liikuntafysiologia", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Exercise Physiology", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": "fi", "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "masterThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.oppiainekoodi", "value": "5011", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "oppiainekoodi", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ternimaito", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ravintoaineet", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "vaikutukset", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "suorituskyky", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "urheilusuoritukset", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "voimaharjoittelu", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "aminohapot", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.content", "value": "fulltext", "language": null, "element": "format", "qualifier": "content", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.okm", "value": "G2", "language": null, "element": "type", "qualifier": "okm", "schema": "dc"}]
|