Urheilujuoman nauttimisen vaikutus plasmatilavuuteen, hemoglobiinikonsentraatioon ja hematokriittiin hiihtokilpailun jälkeen - Tiensuu, Tero (2000)
Kansainvälinen hiihtoliitto on ottanut käyttöön säännön, jonka mukaan kilpailuista suljetaan pois ne hiihtäjät, joiden hemoglobiinikonsentraatio (Hb) on tunti ennen kilpailua yli tietyn rajan, miehillä> 185 g • L-1 ja naisilla> 165 g • L-1 • On väitetty, että kilpailun aikainen nesteen menetys voisi lisätä hemoglobiinikonsentraatiota niin, että saataisiin vääriä positiivisia tuloksia, jos hemoglobiinikonsentraatio mitattaisiin kilpailun jälkeen. Tämän tutkimuksen tarkoituksena olikin tutkia urheilujuoman nauttimisen vaikutusta plasmatilavuuteen, hemoglobiinikonsentraatioon ja hematokriittiin 11.5 km hiihtokilpailun jälkeen. Kahdeksantoista kansallisen tason mieshiihtäjää (VOZmax 66 ± 5 ml • kg--1 • min-1 ) jaettiin koe- ja kontrolliryhmään, joissa kummassakin oli yhdeksän hiihtäjää. Kilpailu hiihdettiin Vuokatin hiihtoputkessa, missä ilman lämpötila oli -5°C ja ilmarIkosteus noin 80 %. Koeryhmä joi yhden litran hypotonista urheilujuomaa 2 h aikana ennen ja 1 h aikana jälkeen kilpailun. Kontrolliryhmä ei juonut mitään. Laskimoverinäytteet otettiin aamulla 12 h paaston jälkeen ja 60 min ennen kilpailua sekä 0 min, 15 min ja 60 min kilpailun jälkeen. Hemoglobiinin ja hematokriitin avulla laskettu plasmatilavuuden lasku oli kilpailun aikana koeryhmällä 6.0 ± 4.1 % ja kontrolliryhmällä 7.1 ± 4.4 %. Kilpailua seuranneen 15 min aikana plasmatilavuus palasi kilpailua edeltäneelle tasolle. Seuraavan 45 min aikana koeryhmän plasmatilavuus nousi 11.1 ± 4.0 % ja kontrolliryhmän 2.4 ± 5.1 % yli kilpailua edeltäneen tason. Koe- ja kontrolliryhmä erosivat toisistaan plasmatilavuuden muutoksessa vain 60 min kilpailun jälkeen (p < 0.001). Urheilujuoman nauttiminen ei vaikuttanut plasmatilavuuden laskuun kilpailun aikana, mutta plasmatilavuuden kasvu suorituksen jälkeen oli suurempi, jos urheilujuomaa nautittiin. Kuormituksen aiheuttama plasmatilavuuden lasku johtui luultavasti nesteen siirtymisestä supistuvan lihaksen soluvälitilaanja solunsisäiseen tilaan.