Käyttöpääoman ja varastojen kasvun hallinta kasvavassa yrityksessä - Lehikoinen, Peppi (2023)
Yrityksen perustarkoitus on sen arvon maksimointi, minkä vuoksi kaikkien sen toimintojen pitää osaltaan edistää tämän tavoitteen toteutumista. Varastot ja niiden hallinta ovat tärkeä osa organisaatioiden toimintaa varastojen sitoessa monissa tapauksissa ison osan yritysten pääomista. Varastonhallinnan merkitys korostuu erityisesti globaalissa liiketoimintaympäristössä, jossa tehokas logistiikka ja resurssien optimointi ovat keskeisiä menestystekijöitä organisaatioille, jotta ne selviävät kilpailuilla markkinoilla. Varastotasojen määrittely ja niiden kiertonopeus ovat kysymyksiä, joita organisaatiot joutuvat miettimään toimintansa tehokkuuden sekä taloudellisen aseman säilyttämiseksi. Lisäksi myynnin ennustaminen tuo omat haasteensa varastojen toiminnalle monien sisäisten sekä ulkoisten tekijöiden vaikuttaessa toteutuneisiin lukuihin. Tässä tutkimuksessa analysoidaan kahden varastonhallinnan KPI-mittarin avulla case-organisaation varastonhallinnan tehokkuutta sekä kontrollerien vaikutusmahdollisuuksia prosessien hallinnassa ja niiden kehittämisessä. Tutkimus toteutettiin case-tutkimuksena, jossa käytettiin sekä kvantitatiivia että kvalitatiivisia tutkimusmenetelmiä. Kvantitatiivisessa osuudessa laskettiin kahdelle tutkimukseen valitulle KPI-mittarille, varaston kiertonopeudelle sekä myynnin ennustamisen tarkkuudelle arvoja, minkä lisäksi tutkimusta varten haastateltiin kolmea asiantuntijaa syventämään arvoihin vaikuttavia tekijöitä, sekä arvioimaan heidän rooliaan varastonhallintaprosesseissa. Tuloksissa havaittiin toiminnan syklisyyttä, minkä lisäksi ulkoisilla kriiseillä, kuten Ukrainan ja Venäjän välisellä sodalla, sekä sisäisillä tekijöillä, kuten yllättävillä tuotannon häiriöillä oli suuri merkitys tuloksiin. Muun muassa nämä tekijät korostavat riskienhallinnan merkitystä organisaation toiminnan jatkuvuudessa sekä asiakkaiden kysyntään vastaamisessa. Lisäksi merkittävänä tekijänä tuloksissa havaittiin logistiikan ja toimitusketjujen suunnittelun tehokkuus, minkä kautta asiantuntijat voivat parantaa tuotannon läpimenoaikoja aina tuotteen hankinnasta sen toimitukseen saakka.