"Voiton monumentti" ja sen historiapoliittinen käyttö Latviassa 2022 - Lindfors, Jenny (2023)
Yli kolmenkymmenen vuoden ajan kiivasta yhteiskunnallista keskustelua herättänyt Riiassa sijainnut Voiton monumentti purettiin viimein vuonna 2022 osana Latvian laajempaa tuomitsevaa reaktiota Venäjän samana vuonna aloittamaan hyökkäyssotaan Ukrainassa. Tämä tutkielma tarkastelee kyseisen monumentin purkamista historian poliittisen käytön näkökulmasta: millaisia merkityksiä Neuvostoliiton voittoa toisessa maailmansodassa muistavaan monumenttiin liitettiin Latvian valtionjohdon toimesta vuonna 2022? Millaisin keinoin monumentin kaatamista perusteltiin? Entä mitä Latvian voidaan katsoa tavoitelleen monumentin purkamisella? Analyysissä käytetty tutkimusaineisto koostuu tapahtumaan liittyviä lakimuutoksia koskevista tiedotteista, sekä presidentti Egils Levitsin puheesta, jossa hän perustelee tarvetta monumentin purkamiselle Ukrainaan kohdistuneen hyökkäyksen ja Venäjän aggressiivisen historiapolitiikan nojalla. Aineistossa ilmaistut päämäärät, sekä monumentin kaatamisen historiapoliittiset ulottuvuudet luetaan esiin kontekstuaalisen retoriikan analyysin keinoin Quentin Skinnerin menetelmää soveltaen.