Sähkön hinnan määräytyminen Suomessa - Räikkönen, Emma (2023)
Sähkön hinta Suomessa määräytyy päivittäin vuonna 1996 perustetussa yhteismarkkina Nord Poolissa, jossa sähkön ostajien ja tuottajien tarjousten perusteella muodostuvien kysyntä- ja tarjontakäyrien leikkauspiste määrittää sähkön hinnan seuraavan vuorokauden jokaiselle tunnille. Vuosia tasaisena pysynyt spot-hinta ja sen volatiliteetti alkoi kasvaa vuonna 2021, ja Venäjän hyökkäyssodan tarjontashokin seurauksena sähkön hinta nousi ennätyskorkeaksi kesällä 2022. Tutkielman tavoitteena on tarkastella, mitkä keskeisimmät tekijät vaikuttavat sähkön spot-hintaan Suomessa. Empiirisessä osiossa estimoidaan Suomen sähkön hintaa ja sen hintaeroa Nord Poolin systeemihintaan lineaarisilla regressiomalleilla kuukausiaineistolla vuosina 2010–2022 ja päiväaineistolla vuosina 2006–2023. Estimointi toteutetaan kuukausiaineistolla kahdella ja päiväaineistolla viidellä ajanjaksolla, joilla havainnollistetaan, mitkä tekijät määrittävät sähkön hintaa niin koronapandemian ja Ukrainan sodan aiheuttamien kriisien aikana kuin niitä ennen.